'Lokale uitbraken corona leiden nog niet tot meer opnames'

21 juli 2020 om 12:16

ROTTERDAM (ANP) Het coronavirus is op een paar plekken in Nederland opgelaaid, maar dat leidt tot nu toe nog niet tot een stijging van het aantal ziekenhuisopnames. Dat zegt Ernst Kuipers, voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg. Onder meer in Hillegom en Goes zijn de laatste dagen opvallend veel coronabesmettingen vastgesteld.

Het aantal coronapatiënten in het ziekenhuis blijft stabiel, net onder de honderd. Momenteel behandelen de ziekenhuizen 97 patiënten. Van hen liggen 16 op de intensive care en 81 op de verpleegafdelingen. Op zondag waren dat respectievelijk 17 en 76 coronapatiënten.

Op de intensive cares liggen ook nog 567 mensen met andere aandoeningen. Dat betekent dat intensivisten in totaal 583 patiënten behandelen. Dat aantal schommelt al meer dan een maand rond de 600. Onder normale omstandigheden zouden ic's nu 900 mensen behandelen.


Welzijnsorganisaties vrezen verpaupering

UTRECHT (ANP) Welzijnsorganisaties zijn bang dat zij financieel gekort zullen worden door gemeenten die als gevolg van de corona-uitbraak met dreigende begrotingstekorten zitten. Uit een peiling van brancheorganisatie Sociaal Werk Nederland blijkt dat twee derde van de achterban bezuinigingen op sociaal gebied verwacht. Bijna de helft denkt daardoor zelf te moeten inkrimpen.

Sociaal Werk Nederland roept het kabinet op "in actie te komen en de dreigende verpaupering van armere wijken in Nederland een halt toe te roepen". De brancheorganisatie vertegenwoordigt 450 organisaties die bijvoorbeeld actief zijn op het gebied van jongerenwerk, armoedebestrijding, ouderenwelzijn en in buurthuizen. Volgens de organisaties zijn bezuinigingen "een politieke keuze en geen natuurwet".

Terwijl enerzijds bezuinigingen en reorganisaties dreigen, voorzien sociaal werkers anderzijds juist dat ze het nog veel drukker gaan krijgen. Nu de economische gevolgen van de corona-uitbraak steeds voelbaarder worden en vooral veel jonge mensen hun baan verliezen, voorziet voorzitter Eric van der Burg "een enorme golf aan hulpvragen".


Actievoerende boeren parkeren niet bij RIVM

SINT HUBERT (ANP) Actievoerende boeren zullen hun tractoren woensdagmiddag niet parkeren voor de deur van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) in Bilthoven. Ze gaan naar een terrein in Biltse Rading, maar niet naar de plek die de gemeente De Bilt voorstelde.

Dat heeft Mark van den Oever, voorman van boerenactiegroep Farmers Defence Force (FDF) dinsdag gezegd. Volgens Van den Oever is er bij het RIVM niet voldoende ruimte voor het uitgebreide actieprogramma dat de boeren in gedachten hebben. "We willen ons netjes gedragen. We hopen wel dat iemand van RIVM woensdag op ons podium met de boeren komt praten.''