Astid Burroughs.
Astid Burroughs. Welzijn Barneveld

Vrijwilliger Brood en Spelen gezocht

31 juli 2020 om 11:30

Het kostbaarste dat je vast kan houden is de hand van een kind


Annet van Dijk


Toen Astrid Burroughs een aantal jaar geleden vanuit Trinidad & Tobago in Barneveld kwam wonen, zocht zij naar een manier om snel aansluiting te krijgen bij de Nederlandse maatschappij. Haar oudste zoontje ging naar de Prins Willem Alexanderschool en omdat men daar op zoek was naar overblijfmoeders, gaf zij zich daarvoor op. Inmiddels worden de vrijwilligers begeleid vanuit Brood en Spelen, een landelijke organisatie die zorgt voor tussenschoolse opvang, buitenschoolse opvang en pleinwachten.


Wat houdt het vrijwilligerswerk dat u doet precies in?


Normaal gesproken zorg ik , samen met andere vrijwilligers, voor de kinderen die overblijven. We eten samen een broodje en dan is er altijd nog tijd om buiten te spelen. Als het slecht weer is doen we vaak spelletjes binnen. In deze coronatijd is de school begonnen met een continu-rooster. De kinderen eten nu met de leerkracht en ik vang ze op als pleinwacht als zij buiten komen spelen. Dat betekent dat ik de kinderen in de gaten hou tijdens het buiten spelen, soms een kind kan troosten, pleisters plakken, kleine ruzietjes oplossen of gewoon praten met kinderen die daar behoefte aan hebben. Doordat ik dit al een tijdje doe bouw je echt een band met de kinderen op.


Wat levert het doen van vrijwilligerswerk u zelf op?

Ik voel me hier ontzettend welkom, je bent onderdeel van het team. Soms heeft een kind het moeilijk, thuis of op school en als ze dan bij je komen met hun verhaal hoef je vaak alleen maar echt te luisteren. Ieder kind wil gezien en gehoord worden, daar kun je als vrijwilliger heel veel in beteken. Het contact met de kinderen, de liefde die je aan hen geeft en ook terugkrijgt, daar doe je het voor. Wij geloven op de PWA in Jezus Christus en we weten dat geen probleem voor Hem te groot is. Vaak mogen we dan samen met de kinderen simpel weg bidden en praktisch naar oplossingen zoeken, of om hulp vragen, dat geeft mij een heel dankbaar gevoel.


Kost het u veel tijd?

Ik doe dit drie keer per week, en geniet van elk moment. Ik voel mij soms net Moeder de Gans met al haar kuikens, lacht Astrid. De meeste vrijwilligers zijn hier een paar keer per week. Of je nu thuis met je kind een boterham eet, of dat je een uurtje naar school gaat en met de hele groep eet, dat maakt in tijd ook niet zoveel uit.


Is er een moment dat u altijd is bijgebleven?

Ik kan zo niet direct één moment bedenken, elk moment is waardevol en elk kind is even belangrijk. Mijn hart gaat uit naar kinderen met een ,,rugzakje” of soms een ,,hele koffer”. Als een kind weet dat het je kan vertrouwen en af en toe zijn hart bij je komt luchten, dan voelt het als een eer om een veilige haven te mogen zijn. Het kostbaarste dat je kunt vasthouden is de hand van een kind. Ook de waardering van de staf is heel prettig. Je neemt toch even de zorg voor de kinderen van hen over, zodat zij ook tijd hebben voor een moment pauze. Dat heeft ieder mens toch af en toe nodig om het werk goed te kunnen blijven doen. Voor mij voelt het ook alsof ik zoiets terug kan geven aan de school. Zij zorgen tenslotte acht jaar lang voor jouw kind.


Wat zou u anderen willen zeggen over het vrijwilligerswerk bij Brood en Spelen?

Als je af en toe een uurtje over hebt, het leuk vindt om met een groep kinderen bezig te zijn en pleisters kunt plakken, ga het dan vooral doen. Je helpt het onderwijzend personeel er enorm mee, je kunt kinderen een leuk, gezellig overblijfuurtje bezorgen en je krijgt er zelf ook veel plezier voor terug. Verder krijg je ook een vrijwilligersvergoeding en hoef je voor je kind niet te betalen voor het overblijven, dat is natuurlijk ook mooi meegenomen. En ik roep niet alleen moeders op om zich aan te melden; ook een buurvrouw, opa’s en oma’s of ooms en tantes zijn van harte welkom. Op de Wheemschool in Voorthuizen zijn ze net gestart met Brood en Spelen en zoeken ze nog naar nieuwe vrijwilligers.

Wilt u meer weten over vrijwilliger worden bij Brood en Spelen dan kunt u contact opnemen met Nikki Porter, nikki@broodspelen.nl of 06-22444729. Of kijk op de website: www.broodspelen.nl