Loco-burgemeester Keer Kraanen: ,,Wie zich in de horeca niet aan de regels houdt, riskeert niet alleen een coronabesmetting, maar ook een boete.”
Loco-burgemeester Keer Kraanen: ,,Wie zich in de horeca niet aan de regels houdt, riskeert niet alleen een coronabesmetting, maar ook een boete.” Foto Rinus van Denderen

‘Horeca Amersfoort nemen loopje [met handhavers’

4 augustus 2020 om 11:55

De waarschuwing komt niet als een verrassing. Enkele weken achter elkaar blijkt dat er in sommige kroegen meer dan het toegestane aantal bezoekers aanwezig is en ook wordt er zo nu en dan flink gedanst.

Ze lijken hierbij geen rekening te houden met de anderhalve-meterregel. Zeker in de nachtelijke uurtjes gaat het nogal mis, is geconstateerd door de gemeente. ,,Het merendeel houdt zich aan de noodzakelijke regels, maar toch zien we dat ze steeds minder worden nageleefd.”


STIJGING Afgelopen woensdag bracht De Stad Amersfoort naar buiten dat het aantal besmettingen in Amersfoort stijgt en dat daarbij vooral personen tussen de 20 en 60 jaar besmet raakten in de maand juli. Dit zou mogelijk komen doordat kroegen weer open zijn, werd gesuggereerd op sociale media. ,,Aan de anderhalve-meterregel houden de meeste jongeren zich niet. Dat het onder die groep weer oplaait, verbaast mij niet”, was één van de reacties.

,,Zij besmetten vervolgens anderen weer. Ook hun ouders.”

Hierop besloot deze krant een belrondje te doen onder diverse horeca-gelegenheden. Daaruit kwam naar voren dat er een kern van waarheid in zit.

Zo gaven sommigen aan dat er diverse kroegen lak hebben aan de regels en dat het de verkeerde kant op gaat. Er wordt gedanst in de kroegen, terwijl de gasten alleen maar mogen zitten, sommige tenten zijn overvol en de handhaving schijnt zich niet te laten zien.

GEEN KLIKSPAAN Dat zeggen diverse horeca-ondernemers los van elkaar. Toch wil niet iedereen met zijn of haar naam in de krant en sommigen kiezen er voor om niets te zeggen. Floor Duits van Curtis wil dit wel: ,,Het klopt dat in de binnenstad niet iedereen zich aan de regels houdt”, zei ze woensdagmiddag voordat de waarschuwing van de gemeente bekend was. ,,Maar is het aan mij om hun namen te noemen of het tegen de politie te zeggen? Natuurlijk niet. Ik heb het er al druk genoeg mee om mijn eigen tent draaiende te houden. De handhaving moet wakker worden en doen waarvoor ze is: handhaven.”

Toch heeft ze er een dubbel gevoel over: ,,Ik probeer zelf alle regels na te leven. Een x-aantal mensen binnen, afstand houden. Hierdoor loop ik echt geld mis. Maar de gezondheid van mijn klanten en het personeel zijn mij veel meer waard. Toch is het wel vervelend als je ziet dat een ander wél lak heeft aan de regels en vrij spel krijgt. Maar goed, ik kan mij daar aan storen of ik kan energie steken in mijn eigen onderneming. Ik kies voor het laatste.”


WAARSCHUWEN VOORBIJ De gemeente heeft alle horeca-ondernemers donderdagochtend een brief gestuurd die, omdat burgemeester Lucas Bolsius op vakantie is, is ondertekend door Kees Kraanen. In de brief schrijft de locoburgemeester dat de periode van waarschuwen echt voorbij is. ,,De meeste horecaondernemers en bezoekers van de binnenstad houden zich keurig aan de richtlijnen”, aldus Kraanen in een telefonische toelichting aan De Stad Amersfoort. ,,Voor hen verandert er ook niks. Maar wie zich niet aan de regels houdt, riskeert niet alleen een coronabesmetting, maar ook een boete.”

Als Kraanen wordt geconfronteerd met het feit dat horeca-ondernemers zeggen dat ze amper handhaving hebben gezien, kan hij zijn lach niet onderdrukken. ,,We hebben de afgelopen periode gewerkt met waarschuwingen. Geloof mij maar, die zijn echt uitgedeeld. Alleen mensen nemen een loopje met de handhavers. Ze zeggen ‘ja en amen’, maar als ze omgedraaid en uit het zicht zijn, hebben lappen ze de regels weer aan hun laars. Ik vind het jammer dat we zo ver moeten gaan, maar we gaan dat nu echt anders aanpakken.”


BOETES ,,We zijn met z’n allen verantwoordelijk voor het indammen van het virus”, gaat Kraanen verder. ,,Als mensen die verantwoordelijkheid niet nemen, spreken we hen daar tot nu toe op aan. Voor een kleine groep is dat blijkbaar niet duidelijk genoeg.”

Woensdagavond is in een overleg met alle burgemeesters uit de provincie afgesproken strenger te handhaven, maar op dat moment had Kraanen de brieven voor de ondernemers in Amersfoort al ondertekend. ,,Wij willen geen zaken sluiten, maar dat is in sommige gevallen wel noodzakelijk als er niets veranderd. Ze moeten deze brief dan ook echt zien als laatste waarschuwing. We gaan, vanaf vandaag, strenger controleren en ook daadwerkelijk boetes uitdelen.”
Kraanen had gehoopt dat horeca-ondernemers hun verantwoordelijkheid zouden nemen, maar dat blijkt niet altijd het geval. ,, Als we die ontwikkeling niet keren, kan het zijn dat we weer zaken moeten sluiten, met alle gevolgen van dien.”