Brede ruiterpaden, een oase van rust en lekker weer. Goede ingrediënten voor een lekkere buitenrit.
Brede ruiterpaden, een oase van rust en lekker weer. Goede ingrediënten voor een lekkere buitenrit. Hetty Heijne

Te paard rond Austerlitz

7 september 2021 om 13:48

AUSTERLITZ Meestal gaan we wandelen of fietsen, maar dit zijn niet de enige activiteiten die we in het bos kunnen doen. Zo kun je in Boswachterij Austerlitz te paard een mooie ruiterroute volgen en dat gaan we deze week uitproberen.


Hetty Heijne

Op de website 'www.ruiterenenmennen.nl' kan je verschillende ruiterroutes vinden. Wij kiezen de route ‘Rijden over de statige lanen uit vervlogen Franse tijden.' De route is ongeveer 16 kilometer lang en geschikt voor zowel menners als onder het zadel. We downloaden de route (ook als GPS te downloaden) en gaan op pad met auto, trailer en paarden. 

We parkeren op de parkeerplaats bij kruising Woudenbergseweg (N224)/ Nieuwe Weg. Dit is aan de overzijde van het Beauforthuis. Hier is ook de MTB-startplaats. Het kan hier best druk zijn, houd hier rekening mee.

We laden de paarden uit, zadelen ze op en beginnen onze tocht. De paarden in de wei bij ons startpunt komen nieuwsgierig kijken wat we aan het doen zijn. Al snel duiken we het bos in en hier heerst een oase van rust. Onze route is gemarkeerd door middel van knooppuntenbordjes op paaltjes en is gemakkelijk te volgen. Als we een half uurtje onderweg zijn zien we een aantal reetjes. Ze blijven staan zonder zich druk te maken om ons, dat is zo uniek aan paardrijden in de natuur. Pas als we verder stappen en te dichtbij komen draaien ze om en rennen weg. Een bijzonder tafereel waar we echt van kunnen genieten. We maken een rondje om de Kozakkenput heen. Aan de achterzijde van het Detentiecentrum (knooppunt 1) gaat de route meer dan een kilometer recht uit en het is tijd voor de paarden om de benen te strekken, dus lekker in galop. Aan het eind, op het kruispunt van twee oude fietspaden, komen we langs een soort monument. Het is het 'Mini Obelisk monument' van de ANWB. Bij knooppunt 23 hebben we er ongeveer 10 kilometer op zitten. Je kan op dit punt eventueel terug naar de auto, maar wij rijden door. Bij knooppunt 21 is het even opletten. Als je hier richting de parkeerplaats van de Franse Put gaat kom je uit in Landgoed Den Treek en heb je een vignet nodig. We steken de N224 over na bij knooppunt 30 (er wordt hier hard gereden en het is een druk punt). We rijden om het dorpje Austerlitz heen, komen uiteindelijk aan de achterzijde van het Beaforthuis uit, gaan de N224 weer over komen zo weer bij ons startpunt. Hou je van een bosrit, dan is dit een aanrader.