Eric van Veluwen en Tom de Beer ontvangen graag gasten uit de Heuvelrug op het terras.
Eric van Veluwen en Tom de Beer ontvangen graag gasten uit de Heuvelrug op het terras. Ellis Plokker

Antropia opent voor de buurt

13 september 2021 om 07:33

ZEIST Bij Cultuur- en Congrescentrum Antropia vinden sinds kort allerlei culturele activiteiten plaats, waar bewoners uit de omgeving welkom zijn. Ook is het mogelijk om op het terras te lunchen en te genieten van het uitzicht op het park.


Ellis Plokker


Sales manager Tom de Beer vertelt dat er tot februari 2020 bij Antropia voornamelijk congressen plaatsvonden. ,,Dat liep heel goed, onder andere omdat we op een toplocatie zitten, naast het station, vlakbij de snelweg én in het midden van het land. Maar ineens kon dat niet meer. Corona was het ‘cadeautje’ dat ons heeft wakker geschud. We hadden de keuze: medewerkers ontslaan of een andere koers varen en iets nieuws bedenken. We kozen voor het laatste.” 

Operationeel directeur Eric van Veluwen vult aan: ,,We willen meer voor de buurt doen, voor de inwoners van de directe omgeving. Daarom gaan we culturele activiteiten voor de bewoners van de Utrechtse Heuvelrug op ons programma zetten. Ons terras is nu open voor lunch en koffie. Daarnaast organiseren we bijvoorbeeld een High Tea met een wandeling in het park.” 

Tom de Beer vertelt dat Antropia een bedrijf wil worden dat zeven dagen per week geopend is. ,,We hebben een zaal, die in het weekend vaak leeg is. De theater- en muziekvoorstellingen die we gaan organiseren, willen we in combinatie aanbieden met een lunch of diner. Het onderwerp van de voorstelling willen we vertalen naar eten.” De Beer en Van Veluwen willen ook films gaan draaien, Art-house films of films met een maatschappelijke boodschap. ,,Tijdens corona zijn veel films op de plank blijven liggen, die anders worden vergeten,” aldus de Beer.


GASTENTAFEL Van Veluwen vertelt dat de diners met theater de vorm krijgen van een Franse 'Table d’Hôte', een gastentafel. ,,Dat betekent dat we een lange tafel dekken waar iedereen kan aanschuiven. Dus ook als je alleen komt, dineer je met anderen.” Het eten dat in het restaurant geserveerd wordt, is afkomstig van biologische of biologisch-dynamische bedrijven in de buurt. Van Veluwen: ,,Voor congresgangers is het mogelijk om hun diner of lunch CO2 neutraal te maken, voor een klein bedrag per persoon.” Antropia heeft al jaren een 'Green Key Goud certificaat' voor maatschappelijk verantwoord ondernemen. Er werken onder andere mensen met een zorgvraag in de keuken. 

Congrescentrum Antropia ligt op Landgoed de Reehorst, op de grens van Driebergen en Zeist, vlak naast het station. Van Veluwen vertelt dat dit landgoed door Bernard Lievegoed is samengesteld uit twee landgoederen. ,,Lievegoed heeft hier de eerste Vrije School gesticht, het bijbehorende schoolgebouw is in de jaren ’70 gebouwd naar de Antroposofische visie. Niets is rechthoekig, de ramen hebben schuine bovenkanten en het gebouw is asymmetrisch van opzet.” 

Eind oktober organiseert Antropia een festival over culturele tradities en nieuwe rituelen rondom rouw, afscheid nemen en de dood. Antropia heeft een terras met een prachtig uitzicht over het park. Lunchen of een kop koffie op het terras is mogelijk, wel graag van te voren reserveren.


www.antropia.nl