Vassilis Rozis: "Zeist is een mooie plek om iets op te bouwen."
Vassilis Rozis: "Zeist is een mooie plek om iets op te bouwen." Hans Snel

Vassilis kiest voor duurzaamheid

13 september 2021 om 11:06

ZEIST Van 9 tot en met 16 oktober vindt de tweede Week van de Duurzaamheid Zeist plaats.


Maarten Bos

Ook voor ondernemers wordt duurzaamheid steeds belangrijker, zoals voor Vassilis Rozis van restaurant CostaRozzi. De tijd van corona was moeilijk, zeker ook voor de horeca. Maar voor het Griekse restaurant Costa Rozzi in Zeist heeft de periode ook goede dingen gebracht. De eigenaren hadden tijd om diep na te denken en investeringen te doen die anders misschien niet hadden gekund. Costa Rozzi nam tal van maatregelen op het gebied van duurzaamheid. Eigenaar Vassilis Rozis: "We waren met die verduurzaming al bezig vanaf 2018, maar corona heeft gezorgd voor een stroomversnelling. We hebben nu een nieuwe, zuinige oven. We hebben op 60 plekken in ons restaurant ledverlichting geplaatst. We hebben overal rond onze uitbouw dubbele beglazing aangebracht. We denken nog na over zonnepanelen en/of groene daken. Dat kan niet zomaar want we zitten hier in een oud pand. Daar moet je rekening mee houden."
Vassilis:" Ik denk dat we al met al toch wel zo'n 40.000 euro hebben geïnvesteerd. Maar wij denken dat terug te verdienen, bijvoorbeeld alleen al dankzij een veel lagere energierekening. Ook duurzaam is dat wij het leeuwendeel van onze ingrediënten betrekken bij lokale producenten. Daardoor is er weinig transport nodig en steunen we de plaatselijke en regionale ondernemers".
Corona heeft niet alleen goeds gebracht: "We hebben een schuld opgebouwd. Toch hebben we ons personeel in dienst gehouden. Daardoor hebben we nu geen personeelstekort, maar dat heeft wel wat gekost." Vassilis heeft samen met zijn vrouw Purdy sinds 2016 een eigen zaak in Zeist. "Zeist is een mooie plek om iets op te bouwen. Wij wonen trouwens boven ons restaurant."