In het Panbos groeien de zogeheten wandelende bomen. Dit zijn grove dennen waarbij het zand tussen de wortels is weggevoerd.
In het Panbos groeien de zogeheten wandelende bomen. Dit zijn grove dennen waarbij het zand tussen de wortels is weggevoerd. Hetty Heijne

Wandeling: 'Corridor of trees'

14 februari 2022 om 13:54

Bospadronde vanuit het dorp
Bosch en Duin


BOSCH EN DUIN We trekken de wandelschoenen weer aan en besluiten de 10.6 kilometer lange route ‘Corridor of trees’ door het Panbos en Landgoed Beerschoten te lopen die staat beschreven op www.komoot.nl. Deze route kun je ook in downloaden in de app van Komoot.


Hetty Heijne

We parkeren de auto op de Parkeerplaats van recreatiepark Dijnselburg aan de Panweg. We steken de Amersfoortseweg over en gaan naast nummer 7 en het woonhuis met rode dakrand het bos in. Na ongeveer 500 meter houden we bij de T-splitsing rechts aan. Honderd meter verderop gaan we links en zo slingeren we al wandelend het Panbos door.

 

KOMVORMIGE UITHOLLING 

Dit bos is een betrekkelijk jong bosgebied. De naam Panbos wordt toegeschreven aan een komvormige uitholling van de bodem, een pan, waarin het water bleef staan vanwege een ondoorlaatbare laag in de ondergrond. De pan werd gebruikt om de schapen te laten drinken. Later werd de ondoorlaatbare laag doorgestoken en zakte het water dieper de grond in (bron: Utrechts Landschap). 


WANDELENDE BOMEN

Onderweg komen we langs een paar zandverstuivingen, die namen hebben gekregen zoals de Grote- en de Kleine Sahara. Als we uitkomen bij de Grote Sahara zien we één van de ‘wandelende bomen’; Het zijn oude grove dennen die aan de rand van de zandvlaktes staan. Door de wind is hier het zand tussen de wortels weggestoven en is het wortelstelsel bloot komen te liggen. Nu lijkt het alsof de bomen 'wandelen'. Het is een bijzonder gezicht en tevens een geweldig speelveld voor de kinderen! Op de enorme wortels kunnen ze lekker klimmen en klauteren. (Mocht je deze lange route met de kinderen niet geheel willen lopen, volg dan bij het startpunt de blauw gemarkeerde route van drie kilometer die je naar deze plek brengt). 


BEELDENPARK

Na een pauze bij de wandelende bomen lopen we langs het terrein van de Utrechtse golfclub De Pan en via allerlei kronkelende paadjes komen we uit bij de ‘Kroonboom’. Het pad eronder - waarvan sommigen ook wel zeggen dat dit het mooiste paadje van het bos is - lijkt op een kroon of puntige poort van takken waar de route onderdoor gaat. Ook dit blijven we natuurlijk even bekijken. We gaan uiteindelijk weer verder en bevinden ons nu in landgoed Beerschoten. Uiteindelijk komen we uit bij het museum ‘Beeldenpark Jits Bakker’. Dit ‘museum’ bevat een grote permanente verzameling beelden in brons, marmer en graniet van de internationaal kunstenaar Jits Bakker. Het museum is eigendom van de provincie Utrecht en is op alle dagen vrij toegankelijk van zonsopgang tot zonsondergang (ook geschikt voor rolstoelen).


CORRIDOR OF TREES

We wijken even van de route af om alle beelden te bekijken. Achter de beeldentuin ligt paviljoen Beerschoten. Hier besluiten we te stoppen voor kopje koffie en thee. Als we na onze tussenstop weer verder gaan wandelen we via de ‘Corridor of trees' (een smal pad tussen een rij bomen) naar een prachtige vijver midden in het bos. Eromheen staan diverse bankjes zodat je van het uitzicht kunt genieten, wat we natuurlijk even doen. Hierna wandelen we via het ‘Bospad' weer terug naar ons beginpunt. 'Corridors of trees' is een leuke en gevarieerde wandelroute. Wel stevige schoenen aandoen.

Op landgoed Beerschoten is ook de beeldentuin te bezoeken.