V.l.n.r. Ariëlla Kolshi (inmiddels uitgestapt), Merel de Jong, Emma Fijma, Saskia Bosscha en Marloes van Haaren van Stadslab Zeist.
V.l.n.r. Ariëlla Kolshi (inmiddels uitgestapt), Merel de Jong, Emma Fijma, Saskia Bosscha en Marloes van Haaren van Stadslab Zeist. Kaka Lee

Samenwerken aan mooiere plek

11 februari 2022 om 17:20

Merel de Jong van Stadslab Zeist

ZEIST Samen Duurzaam Zeist (SDZ) is een beweging van inwoners en organisaties, sinds 2016 actief op het gebied van verduurzaming en vergroening van de gemeente. 

Op 23 maart houdt SDZ een grote bijeenkomst over de verdere ontwikkeling van duurzaamheid in Zeist en de rol van SDZ hierin. In aanloop hiervan interviewen wij mensen die actief bij SDZ betrokken zijn. Maarten Bos sprak met Merel de Jong van Stadslab Zeist.
Merel: ,,In 2020 heb ik Stadslab Zeist samen met Emma Fijma opgericht. Wij willen van Zeist een mooiere plek maken om te leven en te ondernemen. Door inwoners te activeren en door gemeente, bedrijfsleven en overheid met elkaar te verbinden en anders te laten samenwerken. Daarbij staan duurzaam en maatschappelijk ondernemen centraal. Wij geloven dat wij zo ons Zeist van de toekomst vorm kunnen geven. Onze studio op het Emmaplein is een creatieve broedplaats én ontmoetingsplaats. We zijn een groeiende organisatie en nu met vier zzp'ers. Later dit jaar worden we een coöperatie. SDZ is net als wij een beweging. Wij leren van elkaar. Stadslab richt zich op een jongere doelgroep en niet alleen op duurzaamheid. Wij zijn ook geïnteresseerd in maatschappelijke vraagstukken zoals onze sociale verbinding, cultuur, toegankelijkheid en inclusiviteit. Daarin vullen wij elkaar goed aan. Duurzaamheid zit in alles en gaat ook over de juiste keuzes maken, gedragsverandering, met elkaar samenwerken. Dat proberen wij te laten zien aan onze inwoners. Wij hebben daarom vorig jaar samen met SDZ de 5K Pitch georganiseerd waarbij we op zoek waren naar het meest duurzame, verbindende en innovatieve idee van Zeist. Inwoners met het beste idee kregen 5000 euro om het plan uit te voeren en er was een publieksprijs van 1000 euro. Dat was groot een succes. Kort samengevat zorgen wij ervoor dat verschillende bubbels in Zeist met elkaar gaan samenwerken en zo toegroeien naar een mooiere, duurzame stad".
Ben jij actief op het gebied van duurzaamheid in Zeist of wil je dat worden? En wil je op 23 maart meepraten? Meld je dan aan via info@samenduurzaamzeist.nl. En kijk voor Stadslab Zeist op https://stadslabzeist.nl.