Volgens het college heeft de gemeenteraad niet gekozen voor de meest veilige oplossing.
Volgens het college heeft de gemeenteraad niet gekozen voor de meest veilige oplossing. René Borkent

Gemeenteraad Zeist kiest voor belijning op Slotlaan

Politiek

ZEIST Tegen de zin van het college heeft de gemeenteraad van Zeist dinsdagavond besloten dat er belijning komt op de Slotlaan om in beide richtingen de fietsstroken te markeren. 

René Borkent

Het college had deze variant ontraden. Volgens het college was dit de minst veilige oplossing want nu wordt het fietspad in de tegenrichting niet verbreed. En juist daarin zitten de meerkosten ten opzichte van alleen maar strepen trekken. Maar CDA en Seyst.Nu brachten samen het voorstel in om toch voor deze variant te kiezen.

Een aantal partijen steunde het college; GroenLinks bijvoorbeeld liet bij minde van raadslid Van Nieuwstadt weten: ‘’Het moet veilig en GroenLinks wil daarvoor best de prijs betalen.’’ Ook raadslid Verolme (CU/SGP) riep z’n collegae op om voor de veiligste variant te kiezen.

Andere partijen steunden het wijzigingsvoorstel. Zo zei raadslid Hannie van Kippersluis (Zeister Belang): ‘’Alle vier varianten zijn veilig. We kunnen het veilig maken met een vrij eenvoudige ingreep.’’ Omdat ook de VVD voor het wijzigingsvoorstel stemde was er een krappe meerderheid. Het wijzigingsvoorstel werd aangenomen met 16 stemmen voor en 14 tegen. Voor stemden: Seyst.nu, ZeisterBelang, VVD, Nieuw Democratisch Zeist en CDA. 

Een voorstel om strakkere regels in te stellen voor laden en lossen op de Slotlaan en de regels ook te handhaven kreeg steun van bijna de gehele raad. Alleen de fractie van CU/SGP stemde tegen, omdat het voorstel in haar ogen weinig zou toevoegen aan het raadsvoorstel: 28 voor, 2 tegen.

De raad stemde unaniem voor een voorstel om ook op de 1e Hogeweg te zorgen voor een beter zichtbaar onderscheid tussen het voetgangers- en fietsersgedeelte. Het college had daarmee even willen wachten. De raad wil het niet vooruitschuiven. 

Vervolgens moest de raad alleen nog stemmen over het zojuist gewijzigde raadsvoorstel. Voor GroenLinks en D66 was de wijziging een reden om het voorstel niet meer te steunen. Alle andere partijen stemden in, sommige -zoals CU/SGP en PvdA- met enige tegenzin. 

Het is de bedoeling dat de uitvoering komende zomer plaatsvindt, na overleg met de winkeliers op de laan.