Jeroen benadrukt hierbij dat iedereen die van zingen houdt zich mag aanmelden.
Jeroen benadrukt hierbij dat iedereen die van zingen houdt zich mag aanmelden. Unmute

Hoe is het nu met popkoor Unmute?

Koor wil uitbreiden

ZEIST In september 2021 leek het einde van de coronapandemie al in zicht en besloot dirigent Jeroen Zijp dat het tijd was voor een nieuw popkoor op de woensdagochtend: Popkoor Unmute. Een toepasselijke naam, na die lange tijd dat de zangers en zangeressen van Nederland niet mochten repeteren. Jeroen startte vol enthousiasme het nieuwe koor op en steeds meer nieuwe koorleden meldden zich aan. Helaas bleek de pandemie toch nog aan te houden en al snel volgde er opnieuw een lockdown. Toen moest ook popkoor Unmute eraan geloven en sloten de deuren van de repetitielocatie voor bijna drie maanden. Jeroen baalde als een stekker: ,,Ik had er zoveel zin in om weer te beginnen”, zegt hij, ,,de kleine groep die al was ontstaan was hartstikke enthousiast”.


THOMASZAAL Drie maanden lang was het afwachten wanneer hij de repetities nieuw leven in zou kunnen blazen. In februari was het dan zover, de muzikale klanken van Popkoor Unmute galmden door de Thomaszaal. ,,Het was fantastisch”, straalt Jeroen, ,,de koorleden stonden net zo te popelen als ik om weer te beginnen, en dat kon je meteen horen!”
Als dirigent heeft Jeroen al heel wat jaren ervaring, maar afgelopen december wist hij (één dag voor de lockdown) zijn opleiding Vocal Leadership aan de Codarts Rotterdam af te ronden. De nieuwe technieken en methodes die hij daar heeft opgedaan past hij graag toe op het nieuwe koor. ,,Het is zo fijn om samen te werken aan ritme, samenklank en emotie in muziek”, vertelt Jeroen, ,,omdat het koor nog helemaal nieuw is, en nog geen vaste routines heeft, kan ik als dirigent alle kanten tegelijk ontwikkelen”.
Dat samen zingen energie geeft en goed is voor de geestelijke gezondheid is volgens Jeroen een feit. Er is echter nog iets anders waar zingen goed voor is. ,,Je longen!”, lacht Jeroen. ,,Er zijn veel mensen die na het krijgen van corona last hebben van benauwdheidsklachten. Zingen is een manier om je longinhoud en ademhalingstechniek te trainen. Zo kun je op een leuke manier gezonder te worden.”
Popkoor Unmute bestaat nu uit twaalf leden. ,,Dat is al een heel mooi clubje om lekker mee te zingen”, vertelt Jeroen. ,,Maar het zou echt te gek zijn als we de groep zouden kunnen uitbreiden met nog meer enthousiaste zangers”.
Hij benadrukt hierbij dat iedereen die van zingen houdt zich mag aanmelden. Koor- of zangervaring is geen vereiste. Check de website: www.popkoorunmute.nl voor meer informatie, of loop op woensdag tussen 09.30 uur en 11.30 binnen tijdens een repetitie in de Thomaszaal op Bergweg 92b. Meld je wel even aan via info@popkoorunmute.nl of via de site.