Het enthousiaste team van Bikes & Care Odijk met rechts Eli en Sandra Ronkes.
Het enthousiaste team van Bikes & Care Odijk met rechts Eli en Sandra Ronkes. Bikes and Care Odijk

Ambacht bij Bikes & Care

Vroeger was het de Fietsotheek. Inmiddels al wat jaren Bikes & Care. Eli Ronkes en zijn vrouw Sandra runnen met veel plezier de winkel en werkplaats in Odijk en in Zeist. In Odijk koop je het bekende Nederlandse merk Gazelle. En het Zwitserse merk Stromer. ,,We zijn de afgelopen jaren bewust teruggegaan in het aantal merken. De merken die de service en de  kwaliteit leveren waar we voor staan, zijn de partners waar wij graag mee werken”, licht Sandra toe. 

WOONWERKVERKEER Stromer vormt de absolute top in het highspeed segment. Snelle fietsen die je steeds vaker ziet in plaats van de auto of het openbaar vervoer. Een speed pedelec wordt ook wel een speedbike of high speed e-bike genoemd. Het is een e-bike met ondersteuning tot 45 kilometer per uur en wordt vooral gebruikt voor woon-werkverkeer. ,,Voor de kortere ritten is een e-bike voldoende, maar fiets je dagelijks heen en weer naar je werk dan is een speed pedelec een uitkomst”, vertelt Sandra enthousiast. Je rijdt razend snel van A naar B, je bent buiten en komt on-bezweet op je werk aan, terwijl je wel aan beweging doet. 


Het rijden met een speed pedelec kent wel wat eisen. De fiets heeft, net als een auto, een kenteken. Remverlichting is verplicht en je rijdt binnen de bebouwde kom op de rijbaan in plaats van het fietspad. Ook een claxon en het dragen van een goedgekeurde helm zijn verplicht. Leuk is dat op sommige modellen een actie geldt bij Bikes&Care, waarbij je de helm cadeau krijgt bij de fiets. Sandra ziet steeds meer mensen overgaan op een speed pedelec: ,,De bijtelling is veel lager dan bij een lease auto. En het is gezond. Je bent bezig in de buitenlucht.” Eén van de klanten van Bikes & Care is daardoor zelfs van zijn medicatie voor diabetes af ,,Deze man fietste een jaar lang iedere dag van Nijmegen naar Utrecht en weer terug.”


AMBACHT Ondanks dat er veel is veranderd qua soort fietsen, zoals de opkomst van de e-bike, blijft het een ambacht. Reparatie van fietsen is handwerk wat vraagt om kennis en vakmanschap. Met het veranderen van gewoon fietsen naar elektrisch fietsen, zijn ook de reparaties veel complexer geworden. Zo moet je goed thuis zijn in elektronica om storingen op te sporen en op te lossen. Ook bijvoorbeeld de remsystemen zijn door de komst van snellere fietsen veranderd van mechanisch naar hydraulisch. Remmen op remolie, net als we die kennen van de auto. Er komt zoveel meer bij kijken dan een kettingspannen of een bandje plakken. Maar ook spaken draaien en wielen vlechten, het klinkt oubollig, moet je nog steeds onder de knie hebben als vakman in de werkplaats.


Sandra en Eli hebben hun team uitgebreid met twee vakmensen. ,,In onze vestiging aan het Vrijheidsplein in Zeist voeren we alleen reparaties uit en het is een pick-up point voor aangekochte fietsen.” Op de website van Bikes&Care kun je een afspraak voor onderhoud inplannen: bikesandcare.nl.

Al meer dan 130 jaar is het familiebedrijf Bikes & Care een begrip in Odijk.
De shop van Bikes & Care in Zeist.
Afbeelding