Afbeelding

Montessori Griffensteyn leerlingen planten hun eigen voedselbosje

21 november 2022 om 12:03 Onderwijs

ZEIST Samen met IVN Natuureducatie, een aantal docenten en ouders hebben de kinderen van groep 7 van Montessorischool Griffensteyn het voedselbosje aangelegd. Namens de gemeente is Michiel Beek aanwezig om het voedselbosje officieel te openen.

LEKKER Het Voedselbosje is een klein bosje waar dertig verschillende soorten planten groeien en waar je van kunt eten: bomen, struiken, kruiden, klimplanten en bodembedekkers. Door het Voedselbosje leren kinderen op een uitdagende en vernieuwende manier hoe voedsel groeit en waarom dit goed is voor de natuur, het klimaat en jezelf. 

LEERZAAM Ze ontdekken hoe verschillende planten smaken en welke delen je ervan kunt eten. Zo kun je vruchten plukken, maar er groeien ook eetbare bloemen en bladeren. Bij het bosje hoort ook educatiemateriaal, waar de school zelf mee aan de slag gaat.

BIJDRAGEN AAN DE LEEFOMGEVING Schoolleider Anja van Wijk is enthousiast over het bosje: ‘het is een mooie manier om de kinderen meer te leren over waar ons eten vandaan komt en om met de kinderen bij te dragen aan onze leefomgeving’.


SUPERGAAF Michiel Beek geeft aan dat Wethouder Catsburg, die er helaas niet bij kan zijn vandaag, het supergaaf en belangrijk vindt wat hier gebeurt. Voedselbossen dragen bij aan voedsel van dichtbij, aan klimaatadaptatie en biodiversiteit. En mensen worden gelukkiger van groen in de omgeving.

VIER VOEDSELBOSSEN Gemeente Zeist wil vier voedselbossen realiseren in Zeist, waarvan dit het eerste is. Met het openen van het voedselbosbord en het vrijlaten van wormen in het voedselbosje, opent Michiel Beek het voedselbosje officieel.

BUITENLOKAAL Steeds meer scholen en Kinderopvanglocaties vergroenen hun buitenruimte: goed voor de leerlingenen goed voor de natuur. Daar helpt IVN graag aan mee. Het Voedselbosje is een laagdrempelige manier om de natuur op het plein een flinke boost te geven én kinderen te leren over gezond eten.

SAMENWERKING Het project Voedselbosjes in Zeist is een samenwerking van IVN met de Provincie Utrecht, het rijksprogramma Jong Leren Eten , Prins Bernhard Cultuur Fonds, de Triodos Foundation, Dolmanslandscaping Group, Gemeente Zeist en Montessori Griffensteyn. Het wordt mede mogelijk gemaakt door Van Tellingen Pul, Samen duurzaam Zeist en het wijkbudget.