Het Lipsplein, bij de Noordweg, één van de buurtjes waar bewoners kijken naar de mogelijkheden voor een klein-collectieve oplossing.
Het Lipsplein, bij de Noordweg, één van de buurtjes waar bewoners kijken naar de mogelijkheden voor een klein-collectieve oplossing. Gemeente Zeist

Samen met de buren aardgasvrij wonen

18 november 2022 om 20:17

ZEIST Bij Mijn Groene Huis en de gemeente Zeist melden zich steeds meer bewoners die samen met hun buren willen onderzoeken hoe ze hun woningen kunnen verwarmen zonder aardgas. 


Onlangs kwamen bewoners van acht verschillende initiatieven samen, om ervaringen en kennis te delen, meldt een woordvoerder van de gemeente Zeist. Wouter Pieterse, projectleider Warme Wijken van de gemeente Zeist, was één van de organisatoren van de bijeenkomst.

Pieterse: ,,Deze bijeenkomst was voor groepjes buurtbewoners die samen een aardgasvrije oplossing willen ontwikkelen voor het verwarmen van relatief kleine groepjes huizen. Denk aan groepjes van twee tot misschien vijftig woningen. De oplossingen waar ze aan werken, noemen we ook wel ‘klein-collectieve warmte-oplossingen. De buurtbewoners realiseren die oplossingen zelf, onderling. En soms is medewerking van de gemeente nodig.'' De gemeente verkent samen met deze bewoners, Mijn Groene Huis en Duurzame Energie Coöperatie Zeist hoe die klein-collectieve oplossingen kunnen worden ontwikkeld.

 Inwoners die ook met hun buren onderzoeken of ze samen aardgasvrij kunnen worden, zijn welkom om aan te sluiten bij een volgende bijeenkomst. 

Dat geldt ook voor inwoners die deskundig zijn op dit gebied en willen meedenken. Zij kunnen mailen naar zeist@zeist.nl, ter attentie van Wouter Pieterse. ,,We zijn benieuwd naar hun ideeën!” aldus Pieterse.




Wouter: ,,Deze bijeenkomst was voor groepjes buurtbewoners die samen een aardgasvrije oplossing willen ontwikkelen voor het verwarmen van relatief kleine groepjes huizen. Denk aan groepjes van twee tot misschien vijftig woningen. De oplossingen waar ze aan werken, noemen we ook wel ‘klein-collectieve warmte-oplossingen.''

De buurtbewoners realiseren die oplossingen zelf, onderling. En soms is medewerking van de gemeente nodig. We mogen in Zeist best een beetje trots zijn dat zoveel bewoners zelf dit soort initiatieven nemen. Dat is niet overal het geval!”

GROTE WARMTEPOMP Er zijn allerlei soorten klein-collectieve oplossingen. Wouter: ,,Je kunt bijvoorbeeld denken aan een systeem met een warmtepomp ergens op een plein, die warmte enkele tientallen meters diep uit de bodem haalt. Die warmte wordt dan via een leidingenstelsel naar een aantal woningen gebracht die dicht bij die warmtepomp staan. Want als je warm water over een grote afstand moet vervoeren, verlies je veel warmte, dat wil je niet.”

VAN ELKAAR LEREN Bij de bijeenkomst waren bewoners van acht verschillende initiatieven, uit bijvoorbeeld Huis ter Heide, Austerlitz, Griffensteijn, Dichtersbuurt en Zeist-West.  

VOORTOUW ,,Bewoners hebben hierin het voortouw'', vertelt Wouter. ,,Het gaat bij zo’n oplossing niet alleen om de techniek, maar ook over hoe bewoners het financieren en hoe ze het eigendom en beheer organiseren. Hier hebben we nog niet heel veel ervaring mee, dus we willen we van elkaar leren: bewoners, gemeente, MGH en DECZ. En we wisselen kennis uit met de provincie en andere gemeenten. Met de kennis die we opdoen, willen we het voor toekomstige initiatieven makkelijker maken een gezamenlijke warmteoplossing te ontwikkelen.”

AANSLUITEN Inwoners die ook met hun buren onderzoeken of ze samen aardgasvrij kunnen worden, zijn welkom om aan te sluiten bij een volgende bijeenkomst. Dat geldt ook voor inwoners die deskundig zijn op dit gebied en willen meedenken. Zij kunnen mailen naar zeist@zeist.nl, ter attentie vanWouter Pieterse. ,,We maken graag kennis en zijn benieuwd naar hun ideeën!” aldus Wouter.