Wim Velthuijsen, het oudste lid, geeft de cheque aan Joska le Conté van Sportief Zeist. Naast hem voorzitter Will Jansma. Links lid Bart Marissen en penningmeester Ans Groen.
Wim Velthuijsen, het oudste lid, geeft de cheque aan Joska le Conté van Sportief Zeist. Naast hem voorzitter Will Jansma. Links lid Bart Marissen en penningmeester Ans Groen. (c)

ZGV Olympia is niet meer

10 januari 2023 om 08:03 Gymnastiek

ZEIST ZGV Olympia is in 1930 opgericht als gymnastiekvereniging. Maar het grootste deel van haar bestaan werd er volleybal beoefend bij Oympia. Een club die mensen aan zich wist te binden, want de sleutelfiguren binnen de vereniging hebben zich er tientallen jaren voor ingezet. De laatste jaren liep het ledenaantal terug en vorig jaar heeft de vereniging geconcludeerd dat er geen toekomst meer was. 

De laatste officiële handeling van de twee bestuursleden Will Jansma (voorzitter/secretaris) en Ans Groen (penningmeester) was eind december: ze schonken het resterende kasgeld van Olympia aan Sportief Zeist. 

SPORTIEF ZEIST ,,De cirkel is rond’’, vind Will Jansma, ,,in de statuten van Olympia stond dat we mensen in beweging willen brengen. Met dit geld helpt Sportief Zeist mensen die voor hun welzijn moeten sporten, maar daar geen geld voor hebben.’’ Joska le Conte en Elyza Altemühl van Sportief Zeist kregen een cheque ter waarde van 2550 euro uit handen van het oudste lid Wim Velthuijsen.

Het is wel goed zo, vindt Jansma. Door de coronatijd is er al een aantal jaren niet gevolleybald. De vaste structuur van spelen op dinsdagavond was al weg. ,,We moesten van tevoren in ons appgroepje in de gaten houden of we wel genoeg mensen hadden om met 3 tegen 3 te kunnen spelen.’’ Zelf was ze voorzitter vanaf 2006, toen ze het stokje overnam van Hans Steenbeek, zoon van een van de oprichters die 35 jaar voorzitter was. 

CHRISTELIJK LYCEUM In 1986 kwam ze bij Olympia toen de vereniging waar ze bij volleybalde naar Zeist West moest verhuizen van de gemeente. ,,Wij trainden bij Fred Steensma, de gymnastiekleraar van het Christelijk Lyceum die 45 jaar trainer is geweest van Olympia. We wilden niet bij hem weg en hebben collectief opgezegd. Vanaf 1986 waren we welkom bij Olympia en in dat jaar ben ik namens de dames bestuurslid geworden.’’ 

HET DOEK IS GEVALLEN Olympia oefende in de gymzaal van het CLZ. ,,In mei konden we daar door de eindexamens niet terecht. Dan ondernamen we andere activiteiten, een rondvaart bijvoorbeeld. We waren ook een vriendenclubje.’’ Toen Fred Steensma stopte heeft Hans Kartman als tachtigplusser Olympia nog een aantal jaren weten aan te sturen. ,,Na zijn overlijden in 2019 viel het doek eigenlijk wel. De motivatie is niet meer zo groot als je met 3 tegen 3 speelt.’’

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie