Mathijs Achterberg bij het hoofdveld van Firebirds.
Mathijs Achterberg bij het hoofdveld van Firebirds. Stan Bos

Honk- en softbalclub Firebirds maakt frisse start op Dijnselburg

24 mei 2022 om 17:12 Honkbal

ZEIST Firebirds Baseball & Softball Club (voorheen HSV Phoenix) maakte afgelopen najaar een frisse start met de verhuizing van Blikkenburg naar Dijnselburg. Op dat sportpark verrezen twee hagelnieuwe velden. ,,Wij gaan de mensen uit Zeist en omgeving enthousiast maken voor onze mooie sport.”

door Stan Bos

Als kind kreeg Mathijs Achterberg de liefde voor softbal met de paplepel ingegoten. Vader Evert speelt het al een groot deel van zijn leven en samen softballen ze nu in het tweede herenteam van Firebirds. ,,Softbal is zo’n mooie sport”, vertelt Achterberg aan de rand van de hypermoderne velden op sportpark Dijnselburg, pal naast voetbalclub SV Zeist. ,,Vroeger werd softbal als een vrouwensport gezien, maar dat is het echt niet meer. Net zoals honkbal echt niet alleen maar door mannen wordt gespeeld.”


Dat imago van softbal is volgens Achterberg vooral ingegeven door het beeld dat veel mensen hebben van schoolsoftbal. ,,Maar softbal gaat juist sneller dan honkbal. We spelen zeven in plaats van negen innings. Sommige spelregels zijn anders, waardoor het sneller gaat. De afstanden zijn korter, waardoor de tijd om te reageren op spelsituaties ook een stuk korter is. Het mooie van honkbal is dat het tactische spel meer naar voren komt. Besluit een pitcher wel of geen pick-off te gooien naar een honk? Hoe ver durf je als honkloper van je honk af te gaan? Beide sporten zijn fantastisch.”


HOCKEYCLUB PHOENIX Afgelopen najaar maakte Firebirds een frisse start. Voorheen was de club actief op Blikkenburg en daarvoor bij hockeyclub Phoenix. Met de verhuizing naar Dijnselburg en het 50-jarige jubileum is toen besloten de naam te wijzigen van Phoenix naar Firebirds. De club werd goede buren van SV Zeist, ook omdat Firebirds moest vertrekken van Blikkenburg om ruimte te maken voor het masterplan buitensport.


DIJNSELBURG Dat was een geluk bij een ongeluk, want op Dijnselburg kreeg de club de beschikking over twee nieuwe jeugd honk- en softbalvelden. ,,Daar zijn we heel blij mee”, vertelt Achterberg, die behalve speler ook bestuurslid algemene zaken is. ,,Kwalitatief hebben wij een van de mooiste velden van Nederland. Op Blikkenburg was alles toch een beetje afgedankt. Hier zijn de velden gloednieuw.”
Het hoofdveld is vernoemd naar Puck de Haan, een van de oprichters in 1972 en erelid van Firebirds. ,,Het bestaan van 50 jaar honk- en softbal in Zeist hebben we grotendeels aan Puck te danken”, is Achterberg complimenteus. ,,Puck vindt het een grote eer dat het veld naar hem is vernoemd. Op de dag van de opening is hij hier met een smoes naartoe gelokt. Zijn vrouw Liesbeth wist ervan, maar Puck niet. Toen hij op het veld stond en het bordje met zijn naam in z’n handen kreeg gedrukt, kwamen de tranen. Puck is er best trots op.”


SV ZEIST Firebirds heeft twee senioren softbalteams en vier jeugdhonkbalteams die honk- en softballen op de nieuwe velden. ,,De komende jaren willen we doorgroeien. We delen de kantine met SV Zeist, waarmee we een goede samenwerking hebben. De kantine wordt later dit jaar gerenoveerd en het is de bedoeling dat er kleedkamers bijkomen. Gelukkig kunnen wij het goed vinden met SV Zeist. De lijntjes zijn kort. Dat is heel fijn.”


ZEISTER SLOT TOERNOOI
In het pinksterweekeinde staat na twee jaar afwezigheid het befaamde Zeister Slot Toernooi op het programma. Dit internationale evenement wordt opgeluisterd door onder meer het Tsjechische team Onder 18, het Duitse nationale team, Caribenos de la Laguna (Tenerife), Stags uit Londen, Horsholm Hurricanes uit Denemarken, Amager Vikings uit Denemarken en natuurlijk het Nederlands team. De duels beginnen op zaterdag, zondag en maandag om negen uur, maandagmiddag is om drie uur de finale.


BUURTTOERNOOI Dromen heeft de club nog zeker. De groei van het ledenaantal bijvoorbeeld. ,,Wij willen de mensen uit Zeist en omgeving enthousiast maken voor onze mooie sport. Gewoon, omdat het leuk is om te honk- en softballen. Op 3 juli organiseren we een toernooi voor de buurt, aanmelden kan via onze website.”


EK SOFTBAL VOOR MANNEN Daarnaast heeft Achterberg nog een andere droom. Hij hoopt dat er een dag komt dat Firebirds het EK softbal voor mannen op hun terrein mag organiseren. ,,Qua velden zou het kunnen en we hebben 37 jaar ervaring met de organisatie van internationale Zeister Slot Toernooi. Wat zou het gaaf zijn als we ook het EK hier naartoe kunnen halen.”

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie