RDZ in actie tegen VIKO, afgelopen donderdag. Dat duel ging verloren.
RDZ in actie tegen VIKO, afgelopen donderdag. Dat duel ging verloren. Bernard Weerdmeester

Korfballers van RDZ lopen net promotie mis

19 maart 2024 om 08:47 Korfbal

ZEIST De korfballers van RDZ liepen in het zicht van de haven promotie mis naar de tweede klasse. Plankenkoorts is één van de oorzaken, denkt vertrekkend coach Maikel van de Kleut.

De gezichten stonden donderdagavond na de verloren inhaalwedstrijd bij laagvlieger VIKO ‘lichtelijk op onweer’, constateerde Maikel van de Kleut. In Vianen verspeelde RDZ cruciale punten op weg naar promotie richting de tweede klasse. ,,Dat gevoel van promoveren leefde echt in de groep”, aldus de coach. ,,Misschien wel iets te veel en hadden we er last van. Aan de andere kant: daar leren ze ook van. Voor het grootste deel van de selectie is het de eerste keer dat ze dit meemaken. Tijdens het veldseizoen kwamen we één punt tekort voor promotie en waren we ook dichtbij.”


POTENTIE

Uiteindelijk is het doel om die stap naar de tweede klasse wel te maken. Potentie en talent is er genoeg bij de Zeister korfbalclub. Juist met de haven in zicht strandde de RDZ-boot ongelukkig genoeg op een zandbank. ,,Donderdag stonden we de hele wedstrijd voor”, vertelt Van de Kleut.
,,In de tweede helft zie je dan dat de motor stopt. De tegenstander speelde het goed uit, scoorde snel en wij gingen fouten maken. Zonde, want korfballend horen wij beter te zijn. Het kwam er alleen niet uit. Daar hebben we de laatste weken van het zaalseizoen vaker last van. Tegen op papier mindere tegenstanders hebben we het lastig.”
Is het dan een vorm van plankenkoorts? De Zeister coach denkt dat druk één van de factoren is waarom promoveren niet lukte.

JONGE GROEP 

,,We hebben een vrij jonge groep met één of twee spelers die meer ervaring hebben dan de rest. Ik denk dat we er toch wel last hadden van de vraag of we wel of niet gingen promoveren naar de tweede klasse. Misschien wilden we te graag. Dan gaan we buiten onze taken korfballen en wordt het heel moeilijk. We verliezen dan onze concentratie. In het veld gebeuren dan andere dingen die we hebben afgesproken.”


STAPPEN

Toch verwacht Van de Kleut dat RDZ de komende jaren stappen gaat maken. Daar is de coach zelf niet meer bij. Met zijn zwager Stephan Cinjee, RDZ’er in hart en nieren, staat hij komend seizoen voor de groep van Viking uit Wijk bij Duurstede. ,,Ik loop al zo’n vijftien jaar rond bij de club, ken iedereen en roep vaak dingen. Ik denk dat het voor mij en de club een goed moment is om verder te kijken. Even een break van RDZ, al zal ik er echt nog wel komen. Als trainer heb ik de ambitie om een stap hoger te doen. Viking kwam op mijn pad, ik heb het er met mijn zwager over gehad. We zijn allebei korfbalgek.”
Een terugkeer bij RDZ sluit Van de Kleut zeker niet uit. Hij gaat op een goede manier weg, alleen zonder de beoogde promotie.

SMETJE

Is dat een smetje? ,,Ik heb een bloedhekel aan verliezen. Als je een doel stelt, zo dichtbij bent en in twee wedstrijden totaal onnodig punten laat liggen, dan ben ik daar bloedchagrijnig van. Dat is wie ik ben en zo zal ik altijd blijven.”

Stan Bos
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie