De deelnemers van de cursus 'Besturen met impact' op de KNVB Campus.
De deelnemers van de cursus 'Besturen met impact' op de KNVB Campus. KNVB

KNVB-cursus biedt frisse inzichten: ‘Dit is een goede les geweest’

11 april 2023 om 09:34 Sport

ZEIST Een groep bestuurders van Zeister sportclubs volgde de KNVB-cursus ‘Besturen met impact’. Ze hielden er niet alleen kennis, maar ook een prima onderlinge verstandhouding aan over.

Sven Troost, bestuurslid van voetbalclub Saestum, was één van de deelnemers. Hij vond het interessant om te bespreken hoe je vanuit je rol als bestuurder naar de vereniging en vrijwilligers kijkt. ,,Daarnaast was er veel ruimte voor overleg met andere clubs”, vertelt Troost. ,,Hoe doen zij het? Tijdens vier avonden kwamen er steeds andere doelen op tafel. Als bestuurder zit je vaak aan de operationele kant en kijk je onbewust minder naar het besturen van de club.”

VRIJWILLIGERS 

Eén van de lastigste aspecten voor verenigingsbestuurders is de zoektocht naar vrijwilligers, een onderwerp dat ook tijdens de cursus besturen met impact op tafel kwam. ,,De conclusie was dat oproepen via de website of mail niet de manier is. Persoonlijk contact, dat is het advies. Voor mij was het ook een eyeopener om eens te kijken wat we binnen de club hebben gedaan en wat mijn rol daarin was. Bij één vraagstuk kwam duidelijk naar voren dat ik niet aan het besturen was, maar veel aan de uitvoerende kant bezig was. Toen dacht ik wel even van: hier moet ik iets mee.”

AIKIDO

Diezelfde ervaring had ook Marcel Kok, voorzitter van Aikidocentrum Zeist. Kok deed mee aan de cursus om meer handvaten te krijgen om niet alleen sportief, maar ook bestuurlijk goed bezig te zijn. ,,Ik merkte dat de andere cursisten tegen dezelfde zaken aanlopen. Dat was herkenbaar. Mensen zijn steeds meer consument, in plaats van dat ze bij een vereniging willen horen. Dat zie ik ook bij Aikido terug.”

KC ZEIST

Van de cursus leerde Kok dat het als bestuurder belangrijk is om te delegeren. ,,We brachten in kaart wat je als bestuurder nu eigenlijk allemaal doet. Dan kom je tot de conclusie dat je te veel doet en eigenlijk meer moet delegeren. Opeens zit je zelf in de actie in plaats van dat je mensen aanstuurt om dingen voor de club te doen. Dat is een goede les geweest.”
Sebastiaan Westphal, voorzitter van de hondenvereniging KC Zeist, deed mee aan de cursus voor zijn persoonlijke ontwikkeling.


LEERZAAM 

,,En het is leerzaam om eens van bestuursleden van andere clubs te horen waar zij tegen aanlopen en om eens met gelijkgestemden van gedachten te wisselen. Dat vond ik leuk. Ik sprak met de aanstaande voorzitter van zwemvereniging Zeist, Michiel Moes. Voor corona hadden we tijdens het laatste weekend dat het buitenzwembad open was de traditionele hondenplons. Sindsdien kwam dat er niet meer van. Nu had ik gelijk een kort lijntje. Michiel geeft het door aan degene die erover gaat. Nu proberen we in het tweede of derde weekend van september de hondenplons te organiseren. Door die cursus kom je andere mensen tegen en zit je niet alleen in je eigen straatje.”
De onderlinge verstandhouding tussen de cursisten is zó goed dat ze in mei, los van de cursus, opnieuw samenkomen om weer eens met elkaar van gedachten te wisselen. Ook is er een whatsappgroep opgericht om zaken met elkaar te delen. ,,En”, zo zegt Troost, ,,om elkaar als verenigingen beter te maken.”

Stan Bos
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie