Afbeelding
André Brockbernd

Zeldzame eer voor Zeister Karateleraar André Brockbernd

30 mei 2022 om 06:38 Vechtsporten

ZEIST / ULESTRATEN Nog enigszins overdonderd staat karateleraar André Brockbernd (66) maandagavond zijn leerlingen van Karate Stichting Dokan les te geven. André is zojuist door zijn eigen leerlingen gehuldigd, want op 21 mei is hij gepromoveerd tot 7e dan karate. Dit is een zeldzame eer. Deze zwarte band van het 7e niveau ontving hij van de World Shotokan Ryu, een internationale groep karateleraren onder leiding van de Apeldoornse karatemeester Jaap Smaal (8e dan). 

 

Niets vermoedend ging André die bewuste 21e mei op weg naar een karatetraining in het Limburgse Ulestraten. “Leraar of niet, zelf blijf je altijd een leerling en je moet dus altijd blijven trainen”, aldus André. Na afloop van een zware middag trainen werd hij naar voren geroepen en ontving hij tot zijn grote verrassing de 7e dan.

Het karate kent evenals andere Japanse krijgskunsten binnen de zwarte band 10 niveaus, die dangraden worden genoemd. De eerste 6 dangraden kan je halen door examen te doen. Slechts weinigen halen deze hoogste examens want dit vergt vele, vele jaren trainen en studie. De overige dangraden worden alleen bij hoge uitzondering toegekend aan hen die zich binnen het karate uiterst verdienstelijk hebben gemaakt. 

 

STICHTING André Brockbernd beoefent het karate inmiddels 42 jaar. Hij startte in 1998 samen met zijn vrouw Sandra, Karate Stichting Dokan in Zeist. Hier geeft André wekelijks met veel enthousiasme les aan jeugd en volwassenen. Met Dokan heeft hij ook vele voorname zwarte banders voortgebracht. Naast zijn eigen lessen nodigt André regelmatig andere nationale en internationale leraren uit om bij Dokan les te komen geven. Karateka vanuit alle hoeken van het land en zelfs van over de grens, komen dan naar Zeist voor deze karate stages. 

 

WORLD SHOTOKAN RYU Zijn decennia lange en onvermoeibare inspanningen voor het karate in Nederland heeft André grote nationale en internationale waardering opgeleverd. Toen André binnen de World Shotokan Ryu werd voorgedragen voor een 7e dan waren alle leraren dan ook unaniem van mening dat deze erkenning dik verdiend was.

 

TROTS Andrés eigen leerlingen zijn maar wat trots op hun leraar. ,,Het is een voorrecht bij Dokan les te mogen krijgen van André. Dokan is dankzij hem een karateschool waar iedereen zich welkom voelt en in een hele vriendschappelijke omgeving het beste uit zichzelf kan halen”, zegt Tomas van Hemert, zelf al 15 jaar leerling bij Dokan. Het applaus van Andrés leerlingen tijdens de huldiging was gevuld met trots en waardering voor deze uitzonderlijke prestatie. Voor zijn leerlingen is het duidelijk: hun leraar heeft die 7e dan meer dan verdiend!

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie