Youness Akhiat (rechts) in actie namens FC De Bilt in de gewonnen districtsbekerwedstrijd tegen Hollandia.
Youness Akhiat (rechts) in actie namens FC De Bilt in de gewonnen districtsbekerwedstrijd tegen Hollandia. Stefan Roelfsema

Youness Akhiat geniet in De Bilt: ‘Het voelt als een warm bad’

16 april 2024 om 09:28 Voetbal

ZEIST / DE BILT Zeistenaar Youness Akhiat (24) beleeft een bijzonder seizoen met FC De Bilt. Met de club is hij halvefinalist in de districtsbeker en de ploeg speelt volop mee om promotie.

De prestatie was niet alleen knap, maar ook mentaal ijzersterk. Tweedeklasser FC De Bilt, met Youness Akhiat in de basis, schakelde vierdedivisionist Hollandia uit in de kwartfinale van de districtsbeker. Akhiat, geboren, getogen en woonachtig in Zeist, beseft dat kwalificatie voor de halve finale een bijzondere prestatie is. ,,We hadden hoop, maar wisten dat het heel moeilijk zou worden. Ik vind het knap hoe we het met z’n allen volhielden. Na afloop was het groot feest.”
Sinds dit seizoen is Akhiat terug bij FC De Bilt, na een uitstapje naar Zuidvogels uit Huizen. De aanvaller begon bij het Zeister Saestum, verkaste naar Elinkwijk in Utrecht, maakte de stap naar Jonathan, opnieuw Saestum en begon daarna aan zijn eerste termijn bij FC De Bilt. Niet voor niets keerde hij terug op de velden van sportpark Weltevreden, na een jaartje Zuidvogels. ,,Ik voel me door meerdere factoren goed bij FC De Bilt. Ik kan het goed vinden met de staf en de resultaten zijn de laatste tijd goed. Dan heb je het automatisch meer naar je zin.”
Ook zijn doelpuntenproductie neemt indrukwekkende vormen aan. In de competitie scoorde Akhiat al zestien keer. Ook als mens voelt hij zich prettig bij FC De Bilt. Ploeggenoten omschrijven hem als een sociale jongen. ,,Ik kan het met iedereen goed vinden. Er zijn geen groepjes binnen de groep, ik praat met iedereen en heb mijn draai helemaal gevonden. Aan het begin van het seizoen moest ik wennen, maar dat vind ik normaal als je met zo veel nieuwe spelers in het veld staat.”


VENTJE

Als ventje begon Akhiat bij Saestum en later ook nog in de A-junioren en senioren. Bij Jonathan voetbalde hij vanaf de D-pupillen tot en met de B-jeugd. Bij beide clubs beleefde Akhiat een leuke tijd, maar toen hij bij Saestum aan het begin stond van het seniorenvoetbal merkte hij dat hij werd geremd in zijn ontwikkeling. ,,Daarom wilde ik een stapje hogerop. Dat werd FC De Bilt en een jaartje Zuidvogels. Weggaan bij FC De Bilt vond ik moeilijk. Ik had het daar in mijn eerste jaar goed naar mijn zin onder trainer John Vink. Terugkomen bij FC De Bilt voelt als een warm bad.”
In dat warme bad wil Akhiat, die geneeskunde studeert aan de Universiteit van Amsterdam, topscorer worden. Dat fanatisme gaat soms zo ver dat hij ploeggenoot Tycho de Wit anderhalve week geleden in het uitduel met FC Hilversum vroeg of hij bij een ruime voorsprong de penalty mocht nemen. ,,Die wedstrijd had ik nog niet gescoord, dus het was het mooie kans. Die strafschop ging erin.”


HALVE FINALE 

Een terugkeer naar het Zeister voetbal ziet Akhiat voorlopig niet gebeuren. Hij heeft het naar zijn zin bij FC De Bilt, de club waarmee hij volgende week donderdag op eigen veld de halve finale speelt tegen Huizen. Wint hij liever de beker of promoveert hij liever naar de eerste klasse? ,,Een lastige keuze”, vindt Akhiat. ,,Laten we dit seizoen de beker winnen volgend jaar kampioen worden.”

Stan Bos
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie