David Romijn heeft grote ambities met zijn team, dames 1 van Saestum.
David Romijn heeft grote ambities met zijn team, dames 1 van Saestum. Agnes Corbeij

David Romijn gaat voor het kampioenschap en de beker

20 sep, 11:02 Voetbal

ZEIST Het eerste dameselftal van Saestum won dit seizoen alle drie de bekerwedstrijden, waarvan twee met hoge cijfers, 9-0 en 10-0. De ambities liggen dan ook hoog. Trainer David Romijn: ,,Ik wil kampioen worden en het liefst ook de beker winnen.” Komend weekend spelen ze hun eerste competitiewedstrijd, uit tegen Woezik.

door Agnes Corbeij

David Romijn traint voor het tweede jaar het eerste dameselftal van Saestum. Het eerste jaar verliep vreemd, wegens corona. Toch is het team helemaal klaar voor komend seizoen. ,,We hebben er alweer ruim twintig trainingen op zitten en het niveau is hoger dan begin vorig jaar.”

PERSOONLIJK David Romijn groeide op in Groningen en woont sinds zijn twaalfde in Utrecht. Daar woont hij, getrouwd met Marieke, samen hebben ze twee kinderen van 2 en 4 jaar oud. Ook Marieke voetbalt fanatiek, bij Heracles. 

David ligt het trainen beter dan het voetballen zelf. ,,Ik ben pas laat begonnen met voetballen, in de studententijd, bij Odysseus ‘91 in Utrecht. Al snel hadden ze bij die vereniging een assistent trainer nodig bij een ander team. Dat leek me wel leuk. Sindsdien heb ik op één jaar na steeds training gegeven.” 

Als we één bekerwedstrijd van een betaalde club kunnen winnen, kunnen we ook de beker winnen

Behalve bij Odysseus ‘91 trainde David ook bij Swift in Amsterdam en bij DVSU in Utrecht. ,,Bij Swift trainde ik voor het eerst heren. Daar was ik assistent trainer bij de eerste klasse. Bij DVSU trainde ik een derde klasse team. Janneke Bijl, de vorige trainer van Saestum, vroeg mij of ik haar niet wilde opvolgen hier. Zo kwam het op mijn pad.”

ANDERE CULTUUR Zo kwam hij in het voorjaar van 2020 bij Saestum terecht. ,,Ik stond er positief tegenover, maar werd pas echt enthousiast na het gesprek met de speelsters en de staf.” De stap van DVSU naar Saestum was geografisch gezien niet groot, toch is de cultuur heel anders, zo zegt David. ,,DVSU is echt een stadsclub, Saestum niet. Het is echt weer heel anders.”

Vooral de open houding stond David aan. ,,De speelsters zijn heel leergierig en willen er iets voor doen en iets voor laten om beter te worden. Sommigen willen graag hogerop komen, anderen komen van dat hogere niveau vandaan. Dat zie je terug in de mentaliteit.”

Het seizoen is geslaagd als iedereen het gevoel heeft dat hij of zij een bijdrage heeft geleverd aan het resultaat.

De positieve start was ook te danken aan zijn voorganger, aldus David. ,,Janneke Bijl had de basis heel goed staan en de organisatie rondom het team ook. Daar profiteer ik nog steeds van.” 

GOED TEAM Zijn eigen stijl beschrijft David Romijn als ‘bedachtzaam’. ,,Ons team is complementair. We vullen elkaar goed aan. Ik ben bedachtzaam, reageer niet direct, maar kijk naar het hele plaatje. Trainer Ben van Zelst heeft heel erg het prestatie dna, daar ligt zijn kracht. En Eugene Rademakers is juist uitgesproken enthousiast.”

Voor komend seizoen legt David de lat hoog. ,,Ik wil natuurlijk kampioen worden. En de beker wil ik ook wel winnen. Daar komen we wel betaald voetbalclubs tegen, maar het kan wel. Als we één bekerwedstrijd van een betaalde club kunnen winnen, kunnen we ook de beker winnen. Zo werkt het wel.”

RESULTAAT Toch heeft Romijn ook nog een ander, belangrijk doel. ,,Het seizoen is geslaagd als iedereen het gevoel heeft dat hij of zij een bijdrage heeft geleverd aan het resultaat. Dan heb ik zowel over de spits die een hattrick scoort, als degene die de was doet en de verzorger van de warming-up. Iedereen moet zich eigenaar voelen van de prestaties. Iedere verslapping brengt het doel in gevaar.”   

Daar ziet David meteen de belangrijkste rol voor hemzelf weggelegd. ,,Het is mijn belangrijkste taak om dat te bewaken, dat we niet verslappen.”


De wedstrijd van Saestum tegen USC Hercules werd gewonnen met 0-9. - Frank Roding

WERK EN HOBBY Het trainen van een voetbalteam is voor David een hobby, het is niet zijn werk. Overdag werkt hij voor het ministerie voor Volksgezondheid, Welzijn en Sport, hij schrijft sportbeleid. ,,We zijn nu weer heel druk met het uitdenken van de volgende stap in de coronamaatregelen voor de sportwereld.”

Zijn werk en zijn hobby vullen elkaar aan. ,,In het beleidswerk kan ik vaak lang nadenken over problemen. Daar wordt niet van me geëist dat ik heel snel problemen moet herkennen, in moet grijpen en confrontaties moet begeleiden, zoals bij het voetbal. Dat leer ik dus op het veld. Dat is heel goed voor mijn persoonlijke ontwikkeling.” 

Ze zijn allemaal zo verschillend, met verschillende achtergronden en persoonlijkheden.

Ook geniet hij van het sociale aspect. ,,Er zijn hier gewoon veel leuke mensen, dat is erg gezellig. Het is ook wel bijzonder als je bedenkt dat ik met 19 speelsters en 6 stafleden heel veel tijd doorbreng. En ze zijn allemaal zo verschillend, met verschillende achtergronden en persoonlijkheden. Dat creëert blijvende herinneringen.”

FLUWELEN HANDSCHOENTJES David trainde vaak damesteams, een aantal keer een herenteam. Het verschil is niet zo groot, volgens hem. ,,Ze zeggen altijd dat je dames met fluwelen handschoentjes moet aanpakken. Dat is misschien wel zo, maar dat moet je met heren ook.” 

Dames zorgen wel meer voor elkaar, zo is Davids ervaring. ,,Als er iemand geblesseerd is wordt er een kaartje gestuurd. Bij de heren stond ik perplex van de reactie toen de topscoorder aangaf te vertrekken. Er kwam een klein applausje en daarna is er nooit meer over gesproken. Hij was gewoon weg. Toen ik na drie seizoenen weg ging bij Odysseus ‘91, werden er liedjes voor me gezongen en kaartjes gestuurd.”      

Komend weekend moet blijken of de vliegende start voortgezet kan worden. De dames openen de competitie op 25 september met een competitiewedstrijd tegen SC Woezik in Wijchen.

advertentie
advertentie
Afbeelding
Amandelhof viert 60-jarig bestaan 56 minuten geleden
Afbeelding
Rectificatie: geen OZB, wel grotere lastenstijging voor huurder 8 uur geleden
Afbeelding
Kustroute Zeist houdt veiling voor Oekraïne 13 uur geleden
Afbeelding
Ontmoeting en verbinding in Week tegen Eenzaamheid in Zeist 15 uur geleden
Afbeelding
Zeister Vrijwilligersprijzen: meld jouw organisatie aan! 18 uur geleden
Afbeelding
Hans en Jack Bel aan de start: het zit in de familie 19 uur geleden
Afbeelding
Koppers van FZO speelde ooit met Daley Blind 22 uur geleden