Rob Weber is de nieuwe voorzitter van voetbalvereniging Jonathan.
Rob Weber is de nieuwe voorzitter van voetbalvereniging Jonathan. Stan Bos

Nieuwe voorzitter Weber heeft genoeg te doen bij Jonathan

23 november 2022 om 08:13 Voetbal

ZEIST Voor de nieuwe Jonathan-voorzitter Rob Weber liggen er genoeg uitdagingen. De nieuwbouw én bestrijding van het vrijwilligerstekort zijn dé speerpunten.

door Stan Bos

Bijna tegen het einde van het interview komt Rob Weber met een uitspraak die zo op een tegeltje past: ,,Besturen is ook je niet overál mee bemoeien.” Het is een citaat dat wel iets zegt over de manier waarop Weber vanuit zijn voorzittersrol leiding wil geven aan Jonathan. Hij wil verbinden, contacten leggen en begeleiden waar het kan. ,,Maar ik ga bijvoorbeeld niet bij elke commissievergadering zitten.”

DE GROOTSTE Sinds vorige week is Weber voorzitter van de grootste voetbalvereniging van Zeist met 1500 leden. Weber is 62 en van al die jaren loopt de directeur van Jacques Stinkens Orgelpijpenmakers al bijna vijftig jaar rond Achter ’t Slot. Tien seizoenen voetbalde hij in het eerste. Weber was daarna betrokken bij de start van het 4-tegen-4-voetbal, jeugdtrainer, coach van het vrouwenteam van zijn dochter en voorzitter van de voetbalcommissie.


WAUW-GEVOEL Toen Arnaud Miltenburg in de vroege zomer opstapte, bleef Jonathan vijf maanden zonder preses. Het bestuur voerde verschillende gesprekken met Weber die wel oren had naar de functie. Vorige week maandag stemde de ledenvergadering unaniem in met zijn voordracht. Hij heeft er zin in. ,,Het is alleen niet zo dat ik een gevoel heb van: wauw. Ik ben bekend met besturen, maar kijk niet op tegen deze functie. Wel liggen er bij Jonathan een paar interessante uitdagingen.”

ONDERGRONDSE KLEEDKAMERS Eén daarvan is de nieuwbouw van de kantine en diverse ondergrondse kleedkamers. In de planning staat dat in 2023 de eerste schep de grond in gaat, maar Weber weet hoe de hazen lopen en pint zich er niet op vast. ,,Er liggen tekeningen waarin we werken binnen het bestemmingsplan. Er zijn stappen gemaakt, maar er is nog een hoop te regelen. Tijdens de nieuwbouw moet je ook zorgen dat spelers worden opgevangen in kleedkamers en dat er plek is voor een tijdelijke kantine.”
Een ander speerpunt is het vrijwilligersbeleid. Weber draait er niet omheen. ,,Een grote vereniging heeft ook grote problemen. Over de hele breedte is er een vrijwilligerstekort, vooral bij de scheidsrechters. Daarnaast wil ik graag de commissies goed bezetten, het liefst dubbel. Ik ben heel blij dat Ramond Leenders onze nieuwe vrijwilligerscoördinator wordt. Hij gaat een plan schrijven voor ons vrijwilligersbeleid.”

HOOFDMACHT Op sportief terrein hoopt Weber dat de hoofdmacht de komende jaren stappen kan maken. Jonathan promoveerde afgelopen seizoen naar de tweede klasse. ,,Het duurde lang voordat we uit de derde klasse kwamen. Een niveau hoger zie je dat het nog niet overtuigend is. We moeten eerst een stabiele tweedeklasser worden en dan nog een stap maken. Aan de andere kant moeten we ook goed zorgen voor de rest van onze achterban. Van de 1500 leden zijn er 1200 die in de jeugd spelen. Daar moeten we ook goed voor zorgen.”
Als Weber over grofweg vijf jaar terugkijkt, vindt hij het belangrijk dat er plezier is binnen de vereniging. ,,Dat moet onze kracht zijn. Daarnaast zou het mooi zijn als er een goed vrijwilligersbeleid staat waarmee de club jaren vooruit kan.”

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie