Thijmen Willekes aan de rand van het zwembad Dijnselburg.
Thijmen Willekes aan de rand van het zwembad Dijnselburg. Stan Bos

Thijmen Willekes van ZC Zeist verbetert record op NK

21 december 2022 om 18:16 Zwemmen

ZEIST Thijmen Willekes (15) van Zwemclub Zeist verbeterde vorige week zijn persoonlijke record op de 50 meter vrije slag tijdens het NK junioren. Toch heeft hij niet de brandende ambitie om de nieuwe Pieter van den Hoogenband te worden.

door Stan Bos

Op blote voeten loopt Thijmen Willekes zijn bezoek tegemoet. Een paar dagen eerder keek het 15-jarige lid van Zwemclub Zeist zijn ogen uit in het Zwemstadion Pieter van den Hoogenband in Eindhoven. In Brabant deed Willekes mee aan het NK junioren op de vijftig meter vrije slag. Met succes, want de zwemmer verbeterde er zijn persoonlijke record op die afstand met 0,03 seconden. ,,Dat is echt heel weinig hoor”, relativeert hij zijn prestatie.

Toch is Willekes best trots dat hij die dag meemaakte. De vereiste om mee te doen is om onder bepaalde limieten te zwemmen. In eerste instantie lukte dat niet, maar in de herkansing slaagde hij er toch in om zich te plaatsen. ,,Dat was ook het doel. Heel bijzonder om het mee te maken. Ik heb er heel lang mijn best voor gedaan.”

KRIEBELS Ja, kriebels had de gymnasiumstudent wel gehad. Niet zo gek ook, want een paar dagen voor het evenement in Eindhoven velde de griep hem. Willekes was moe en moest de hele dag hoesten. Zijn NK dreigde even op losse schroeven te komen staan.
,,In de dagen ervoor werden er mensen om me heen al ziek. Toen dacht ik wel: shit, dat moet mij niet gebeuren. Het was erg jammer dat ik toch ziek werd, maar uiteindelijk is het allemaal goed gegaan. Om daar te zijn, in dat grote bad, is heel bijzonder. Het was heel mooi om mee te doen.”

GROTE BAD Zijn Eindhovense avonturen smaken naar meer. Het liefst wil hij volgend jaar opnieuw meedoen. Het liefst in het grote bad, waar hij vorig weekend nog in een zwembad van 25 meter zwom. Het 50-meterbad is het grote doel. ,,Ik moet eerst zien of ik me kan kwalificeren. De limieten zijn nog niet bekend. Het wordt het een uitdaging. Ik heb het dit keer net gehaald. Het zou mooi zijn als ik het nu een stuk duidelijker kan bereiken.”
Willekes is ondertussen drie à vier jaar lid van Zwemclub Zeist. Hij zwom bij Brandenburg in zijn woonplaats Bilthoven en haalde daar zijn A-, B- en C-diploma. Willekes opteerde voor een volgende stap door zijn zwemvaardigheidsdiploma te halen, maar de wachtlijst bij Brandenburg was lang. Zo belandde hij bij Zwemclub Zeist. ,,Een gezellige vereniging met goede trainers. Iedereen wil sneller proberen te zwemmen. Dat is goed, maar daarnaast is het ook gezellig.”
Ambities om de nieuwe Pieter van den Hoogenband, meervoudig olympisch kampioen, te worden, heeft Willekes nog niet. Vier keer per week ligt hij bij Zwemclub Zeist in het water, op zaterdag doet hij aan jiu-jitsu en voor krachttraining zit hij regelmatig in de sportschool.

GYMNASIUM Daarnaast volgt hij dus het gymnasium waar hij in zijn vierde jaar zit. ,,Ik wil niet hele stukken van mijn opleiding overslaan. Ik hoop hier nog lang te blijven zwemmen en vind het hartstikke leuk bij deze club, ook om het zwemmen heen.”

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie