Afbeelding

Aantal schuurinbraken in Zeist neemt fors toe

27 juli 2023 om 11:14 Inbraak

ZEIST / REGIO Inbrekers slaan in 2023 veel vaker hun slag in Utrechtse schuren en garages. De eerste zes maanden van het jaar is er in de provincie 379 keer ingebroken in dit soort bijgebouwen: een toename van 29,8% ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Landelijk is er een stijging van 8,9%. Wel zijn er grote verschillen per gemeente. Dit blijkt uit onderzoek van Independer op basis van politiedata.


Vooral in Nieuwegein nam het aantal schuurinbraken dit jaar sterk toe. Het eerste half jaar vonden er 38 meer incidenten plaats dan tijdens dezelfde periode in 2022. Ook in Utrecht (gemeente +29) en Zeist (+20) waren er flink meer inwoners slachtoffer van een schuurinbraak.
Woon je in Amersfoort? Dan is er beter nieuws. Hier was namelijk juist een daling te zien van het aantal inbraken in schuren (-11). In Woerden en Leusden bleef het aantal incidenten gelijk.
,,Deze fikse toename laat maar weer zien, hoe belangrijk het is om ook schuren en garages goed af te sluiten met fatsoenlijke sloten. Elektrische fietsen en bijvoorbeeld een Green Egg barbecue zijn dure spullen. Verzekeraars vergoeden ook alleen als de ruimte goed is afgesloten. Als de schuurdeur gewoon openstond, geldt de dekking niet’’, aldus Independer verzekeringsexpert Michel Ypma.

ZEISTENAAR MOET OPPASSEN


Elektrische fietsen, barbecues en gereedschap: waar gaat het in Utrecht het vaakst mis? Om hierachter te komen, is het aantal schuurinbraken afgewogen tegen het aantal huishoudens per gemeente. En dan komt er een gemeente op één te staan. In Nieuwegein gaat het - naar verhouding - het vaakst mis. Hier waren in het eerste half jaar van 2023 in totaal 15,7 schuurinbraken per 10.000 huishoudens. Ook inwoners van Veenendaal en Zeist moeten op hun hoede zijn.

De Utrechtse top 5 gemeenten met de grootste kans op een schuurinbraak:
Nieuwegein: 15,7 schuurinbraken per 10.000 huishoudens

Veenendaal: 8,6 schuurinbraken per 10.000 huishoudens

Zeist: 8,6 schuurinbraken per 10.000 huishoudens

Amersfoort: 7,5 schuurinbraken per 10.000 huishoudens

Utrecht (gemeente): 6,2 schuurinbraken per 10.000 huishoudens

Bron: Independer

Benieuwd naar de cijfers van jouw gemeente? Meer informatie over het onderzoek is te lezen op https://www.independer.nl/inboedelverzekering/info/onderzoek/schuurinbraken-2023

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie