Afbeelding

Meer aanhoudingen rijden onder invloed - maar niet in Zeist

29 maart 2023 om 10:13 Verkeer en vervoer

ZEIST In 2022 werden in de provincie Utrecht veel meer boetes uitgeschreven voor rijden onder invloed dan het jaar daarvoor. In een jaar tijd werden 2.910 proces-verbalen opgemaakt, een stijging van 41,6% ten opzichte van 2021 en het hoogste aantal boetes sinds 2010. Dit blijkt uit onderzoek van Independer.nl op basis van meest recente politiecijfers. Het gaat om weggebruikers die betrapt werden op rijden onder invloed van alcohol, drugs of bepaalde medicatie. Opvallend genoeg bleef het aantal boetes in de gemeente Zeist gelijk: het waren er in beide jaren 145.

De stijging in de provincie Utrecht van 41,6% is veel sterker dan de landelijke toename van 34,1%, al zijn zijn er wel grote verschillen per gemeente. Vooral in de stad Utrecht werden in 2022 flink meer weggebruikers op de bon geslingerd voor rijden onder invloed: 646, 225 meer dan in 2021. Ook in Amersfoort steeg het aantal boetes flink. In Zeist bleef het gelijk en alleen in Soest en Leusden daalde het aantal bekeuringen. In Zeist kregen gemiddeld 2,7 op de 1000 inwoners een bekeuring voor rijden onder invloed en dat is ongeveer het gemiddelde van de provincie. Stichtse Vecht staat met 4 op de 1000 aan kop, Montfoort met 0,9 onderaan. 

Independer wijst erop dat een nieuwe autoverzekering lastig kan zijn wanneer je een ongeluk hebt veroorzaakt omdat je alcohol op had. ,,De verzekeraar heeft in zo’n geval het recht om je autoverzekering te beëindigen. Je bent dan onverzekerd vanaf de dag dat de verzekering is opgezegd. Dit kan problemen opleveren voor een nieuwe autoverzekering.”

Het onderzoek vindt u hier.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie