Afbeelding
ANP/Lex van Lieshout

Trendbreuk in Zeist: minder bestuurders betrapt op rijden onder invloed

3 december 2022 om 08:58 Verkeer en vervoer

ZEIST / REGIO In de eerste tien maanden van dit jaar zijn er al meer mensen door de politie betrapt op rijden onder invloed dan in heel 2021. Tegen de trend in nam het aantal bekeurde beschonken bestuurders in Zeist juist af.

Tot en met oktober schreef de politie ruim 36.000 processen-verbaal uit. In heel 2021 waren dit er 31.600. Dat blijkt uit een analyse van het ANP op basis van recent bijgewerkte politiecijfers.

DRUGS TELLEN OOK MEE Het aantal mensen dat onder invloed achter het stuur zat is ook hoger dan in 2019, het laatste jaar voor corona. Toen werden in heel het jaar namelijk 32.000 mensen betrapt. De processen-verbaal die de politie heeft uitgeschreven voor rijden onder invloed, gaan niet alleen over rijden onder invloed van alcohol. Ook mensen die met drugs of bepaalde medicijnen achter het stuur zitten zijn meegeteld, of bestuurders die een alcoholtest weigerden.

LAGER DAN LANDELIJK In de gemeente Zeist is juist een afname te zien. Zo werden in de eerste tien maanden van 2021 130 bestuurders beboet voor het rijden onder invloed, dit jaar lag dat aantal op 122. Dat is een afname van 6,2 procent. Daarmee is het Zeister cijfer een stuk lager dan het landelijke gemiddelde van 14 procent stijging.  


In bovenstaande kaart zie je de ontwikkeling (in %) van het aantal processen-verbaal voor rijden onder invloed op de weg. Hier verstaat de politie onder: rijden onder invloed van drugs/medicijnen, rijden onder invloed van alcohol, weigeren ademanalyse, weigeren bloedproef en het weigeren van vervangend (urine)onderzoek. De data gaat over de eerste 10 maanden van 2021 en de eerste 10 maanden van 2022.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie