Amplexing couple of Common Toad (Bufo bufo) during mass migration
Amplexing couple of Common Toad (Bufo bufo) during mass migration Rudmer Zwerver CreativeNature.nl

Ook in Zeist: paddentrek weer van start

15 maart 2022 om 07:23 Overig

ZEIST De paddentrek is weer begonnen. De komende maanden steken veel padden, kikkers en salamanders ’s avonds de straat over, op weg naar hun voortplantingswater. Paddenwerkgroep Zeist-Noord verzoekt bestuurders daarom om vanaf het invallen van de schemering rustig te rijden en goed uit te kijken. Bovendien kan de werkgroep nog goed vrijwilligers gebruiken, met name in het Lyceumkwartier.

Er zijn in Zeist talloze locaties waar paddentrek plaatsvindt. Het is nodig dat bestuurders zelf opletten, omdat er lang niet altijd waarschuwingsborden staan. Op wegen door de natuur, zoals de Woudenbergseweg, steken regelmatig padden over. Maar de diertjes gaan bijvoorbeeld ook woonwijken in, op weg naar die ene vijver waar ze zich elk jaar voortplanten. Vooral op vochtige, milde avonden en nachten zijn veel amfibieën aan de wandel.

BEKENDE HOTSPOTS De grootste bekende hotspots in Zeist zijn de Jagersingel, Lorentzlaan, Lindenlaan, Oude Arnhemseweg, Breullaan (rond het pannenkoekenhuis) en De Dreef. Op deze locaties zijn ’s avonds vrijwilligers actief om padden veilig de weg over te helpen. Die kunnen echter niet overal tegelijk zijn, dus ook hier is rustig rijden het devies.

PAD HOLT ACHTERUIT Bescherming van padden is hard nodig, want het aantal gewone padden in Nederland is sinds 2008 gehalveerd, blijkt uit cijfers van onderzoeksinstantie RAVON. Dat is niet alleen slecht voor de padden, maar voor de hele natuur. Als veelvoorkomende soort speelt de pad namelijk een belangrijke rol spelen in de voedselketen. De oorzaak van de afname is nog niet duidelijk, maar ligt vermoedelijk in een combinatie van verlies van leefgebied, intensivering van de landbouw, landschapsversnippering door wegen, toenemende verkeersdrukte en klimaatverandering.

VRIJWILLIGERS Paddenwerkgroep Zeist-Noord kan nog goed vrijwilligers gebruiken. De werkgroep werkt niet met roosters maar via een app-groep, dus je kunt komen wanneer en hoelang je zelf wilt. Als vrijwilliger loop je ‘s avonds met een zaklamp, emmer en veiligheidshesje langs de weg en pak je padden, kikkers en salamanders op om ze aan de overkant weer veilig los te laten. Ook controleert de werkgroep straatputten, omdat daar veel amfibieën in terechtkomen.

Meer weten of aanmelden? Mail dan naar paddenwerkgroepzeistnoord@gmail.com

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie