Afbeelding
Eigen foto

In 2022 reden in Zeist 235 mensen door na een ongeval

8 juli 2023 om 19:56 Misdaad

ZEIST / UTRECHT In de provincie Utrecht rijden wekelijks minstens 103 weggebruikers weg na een ongeval. In totaal werd vorig jaar 5.360 keer een proces-verbaal opgemaakt voor dit strafbare misdrijf. Vooral in de Domstad zijn veel wegrijders. Dit concludeert Independer.nl op basis van politiecijfers en data van het Waarborgfonds.


Een schutting omver rijden, tegen een geparkeerde auto aan botsen of een andere verkeersdeelnemer aanrijden: bestuurders die blik- of letselschade veroorzaken moeten zich altijd melden bij de benadeelde. Ondanks dat wegrijden strafbaar is, ging het vorig jaar vaak mis in Utrecht. Er was binnen de provincie zelfs een lichte stijging van 3,7% ten opzichte van 2021.

MEESTE MISDRIJVEN PER GEMEENTE

In de stad Utrecht werd het vaakst aangifte gedaan door slachtoffers, maar ook in Amersfoort ging het vaak mis. 

Bron: Independer

De top 10 gemeenten in Utrecht met de meeste wegrijders:
Utrecht (stad): 1.660 aangiftes voor wegrijden na een ongeluk

Amersfoort: 470 aangiftes voor wegrijden na een ongeluk

Woerden: 410 aangiftes voor wegrijden na een ongeluk

Nieuwegein: 320 aangiftes voor wegrijden na een ongeluk

Vijfheerenlanden: 245 aangiftes voor wegrijden na een ongeluk

Zeist: 235 aangiftes voor wegrijden na een ongeluk

Stichtse Vecht: 225 aangiftes voor wegrijden na een ongeluk

Veenendaal: 210 aangiftes voor wegrijden na een ongeluk

Houten: 185 aangiftes voor wegrijden na een ongeluk

Utrechtse Heuvelrug: 160 aangiftes voor wegrijden na een ongelu

kIn Renswoude werd het minst vaak een proces-verbaal opgemaakt voor wegrijden na een ongeval (25). 

Het volledige onderzoek is te vinden op: https://www.independer.nl/autoverzekering/info/onderzoek/wegrijden/na/verkeersongeval

68 MILJOEN EURO SCHADE

“Als je slachtoffer bent van een doorrijder na een ongeluk, dan kun je aanspraak maken op het Waarborgfonds. Alle mensen met een autoverzekering betalen mee aan dit fonds. Hoe meer mensen er door rijden hoe meer de premie voor iedereen zal stijgen”, legt Menno Dijcks auto-expert van Independer uit. 

Wegrijders veroorzaken flink wat schade. In 2022 keerde het Waarborgfonds zo’n 68,1 miljoen euro uit aan slachtoffers. Het totale schadebedrag ligt waarschijnlijk nog een stuk hoger, omdat er lang niet altijd bewezen kan worden dat een ander motorvoertuig betrokken was bij de schade. Ook doen niet alle slachtoffers aangifte.


STRAFBAAR


“Iemand die een aanrijding veroorzaakt, is wettelijk verplicht op de plaats van het ongeval te blijven tot de politie er is. Doet iemand dat niet, dan is die persoon strafbaar. Dit kan ook gevolgen hebben voor jouw autoverzekering, omdat de verzekeraar die kan opzeggen. Het afsluiten van een nieuwe polis wordt dan een stuk moeilijker”, legt Independer auto-expert Menno Dijcks uit. Op doorrijden staat een maximale gevangenisstraf van 3 maanden en een geldboete van ten hoogste 8100 euro. Ook kan iemand zijn rijbewijs voor maximaal vijf jaar kwijtraken.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie