Afbeelding

Steeds meer boeren in Utrecht stappen over op kruidenrijk grasland

1 april 2024 om 09:39 Achtergrond

ZEIST / REGIO Steeds meer boeren in Utrecht stappen over op kruidenrijk grasland. Kruidenrijk grasland is gezond voor de bodem, klimaat en milieu. De mix aan planten zorgt namelijk voor een gezondere en klimaatbestendigere bodem en voor meer voedsel voor insecten boven én onder de grond. Dankzij de campagne 1001ha kruidenrijk grasland konden boeren in de provincie korting krijgen op kruidenrijke zaadmengsels en dat leidde in ieder geval tot 184 hectare kruidenrijke weilanden in de provincie Utrecht. 77% van de boeren die eenmaal kruidenrijk grasland uitproberen, willen hier mee verder. Dat maakt LTO Noord bekend. De organisatie is naar eigen zeggen erg blij met deze ontwikkeling.

‘Boeren en tuinders zetten zich steeds meer in voor biodiversiteit. Dat blijkt ook weer uit het aantal deelnemers en de mooie resultaten. Als LTO Noord steunen wij deze ontwikkelingen volop’, aldus Dirk Bruins, voorzitter van LTO Noord.

‘We vragen van alles van boeren, maar de meeste gelden komen terecht bij projectadviseurs. Door 1001ha kan de hele samenleving - burgers, gemeenten en provincies - de boer helpen. Met succes. Sinds 2020 hebben al 1500 boeren meegedaan en zij hebben samen 5000 hectare ingezaaid. Dat scheelt 2.500.000 kg kunstmest en 10.000.000 kg CO2’, zegt Hanneke van Ormondt van Urgenda.

MELKVEEHOUDER WOUDENBERG

Ben Apeldoorn (54) is melkveehouder in Woudenberg. Op zijn bedrijf zet hij zich in voor biodiversiteit. Zo heeft hij een kikkerpoel, houten wallen en solitaire eiken. Daarnaast is hij ook bezig met kruidenrijk grasland. Ben is positief over het kruidenrijke grasland. ‘Als ik kijk hoe het erbij staat dan bevalt het best goed. Het is net zo productief als ander grasland, maar je hebt veel minder kunstmest nodig’, zegt Ben Apeldoorn. Wel geeft hij aan dat de kosten een belemmering kan zijn voor boeren om kruidenrijk grasland in te zaaien. ‘Het is best duur. Met de financiële bijdrage van de actie 1001ha komt het wel uit, maar ik kan me voorstellen dat het afremt. Al met al is het wel het proberen waard, het werkt niet altijd. Maar we moeten toch naar minder kunstmest gebruik toe’, aldus Ben Apeldoorn.


KRUIDENRIJK GRASLAND

Kruidenrijk grasland is een manier om de biodiversiteit in het weiland te vergroten. Hierdoor komen er meer vogels en insecten. Bovendien heeft kruidenrijk grasland stikstofbindende klavers. Daarom is het advies om geen stikstofkunstmest te gebruiken, vlinderbloemige planten in het grasland binden immers stikstof uit de lucht. Per hectare scheelt het ongeveer 500 kg kunstmest en 1000 kg CO2. Wel is de aanschaf van het zaaigoed is duurder dan de aankoop van graszaad. 1001ha helpt boeren voor een deel in de aanschaf.

OVER 1001HA

1001ha is een initiatief van LTO Nederland en Urgenda. In september 2020 sloegen zij de handen ineen om 1001 hectare kruidenrijk grasland te realiseren. Sinds 2023 helpt ook LTO Noord actief mee met het benaderen van provincies en voorlichting voor boeren. Samen met ZLTO is er nog een 1001ha kortingsactie, maar dan voor biodiverse groenbemestermengsels voor akkerbouwers. 250 akkerbouwers zaaiden 1250 ha in en bespaarden ruim 20% kunstmest.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie