Het team van JongPIT op bezoek bij ons koningspaar. Michiel Slob zit rechtsvoor.
Het team van JongPIT op bezoek bij ons koningspaar. Michiel Slob zit rechtsvoor. Foto: Oranjefonds
MET VIDEO

Michiel Slob haalt Appeltje van Oranje op bij koninklijk paar

Achtergrond

ZEIST / DRIEBERGEN ,,Ik had ze wel eens gezien, maar dit was anders. Ik heb de Koning en Koningin nu echt gesproken. Wij zijn gezien en gehoord. Het is heel bijzonder.’’ Dat zegt Michiel Slob als je hem vraagt hoe het was op Paleis Noordeinde, bij de uitreiking van de Appeltjes van Oranje.

door Carolien Paasman

Michiel (27) is vrijwilliger bij JongPIT. Die organisatie vecht tegen de kansenongelijkheid waar jongeren met een chronische aandoening of beperking mee te maken hebben. JongPIT wil dat ze volwaardig kunnen meedoen. 

Het Oranjefonds organiseert jaarlijks een wedstrijd. Goede doelen geven zich op en verzamelen stemmen op internet. JongPIT won de tweede prijs. Michiel mocht mee om de prijs in ontvangst te nemen. 

Hij woont sinds drie jaar in een begeleide woonvorm in Driebergen, maar voelt zich nog steeds betrokken bij Zeist, de plaats waar hij opgroeide. 

OUDERENZORG Michiel heeft een aangeboren hartafwijking, diabetes type I en was als kind heel vaak ziek. ,,Ik kon niet goed meekomen met leeftijdsgenootjes en ging naar het speciaal onderwijs. Ik mocht niet voetballen en niet te lang hardlopen.’’ Inmiddels werkt hij in de ouderenzorg in Driebergen. De hindernissen waar hij als kind tegenaan liep kan hij zich goed herinneren. 

Bij JongPIT heeft Michiel twee taken op zich genomen. Hij zit in het social mediateam. Hij hielp met het maken van een podcast en een YouTubeserie over deze organisatie. Ook zet hij zich in om de overgang tussen jeugdzorg en zorg voor volwassenen te verbeteren. ,,Namens JongPIT heb ik hierover met voormalig staatssecretaris Paul Blokhuis gesproken,’’ vertelt de jonge winnaar. ,,JongPIT betekent veel voor me. Ik kan er mijn ei kwijt, ik weet dat ik niet alleen sta. Dankzij mijn ervaring wil ik voorkomen dat andere jonge mensen tegen dezelfde dingen aanlopen. We werken vooral online, JongPIT is heel flexibel. Als er geen energie voor is, hoeft het niet, maar als het even kan draag ik mijn steentje bij.’’

De prijs -een bronzen appeltje dat Prinses Beatrix heeft gemaakt en een geldprijs van € 25.000- is belangrijk voor JongPIT. ,,Het is mooie erkenning van de waarde van ons werk.’’

Meer informatie over JongPIT op: www.jongpit.nl


advertentie
Afbeelding
Ruim driehonderd jeugdige atleten in Zeist 1 uur geleden
Afbeelding
UITZeist! blikt vooruit op culturele zomer in Zeist 3 uur geleden
Afbeelding
Gedicht voor nieuwe Geiserhof in Zeist 15 uur geleden
Afbeelding
Schoolplein VSO Meerklank feestelijk geopend 18 uur geleden
Afbeelding
Gemeente Zeist plaatst 150ste laadpaal 21 uur geleden
Afbeelding
Karin van Minnen uit Zeist bouwt mee aan exoskelet 21 uur geleden
Afbeelding
Steynlaan Zeist transformeert: appartementen en studio’s van maximale hoogte gisteren