Wethouder Walter van Dijk krijgt het eerste exemplaar uit handen van de schrijver.
Wethouder Walter van Dijk krijgt het eerste exemplaar uit handen van de schrijver. (c)

JanHein Heimel uit Zeist schrijft boek over ‘onze Van de Pollen’

1 juli 2022 om 05:48 Achtergrond

ZEIST De Van de Poll-laan, de Van de Poll-lezing, de Van de Poll-bank op een heuveltje bij het hertenkamp. Portretten in de trouwzaal van het gemeentehuis. De  familie Van de Poll speelde van 1859 tot ver in de vorige eeuw een belangrijke rol in Zeist. Dat komt naar voren uit het boek ‘Familie Van de Poll, de Zeister tak.’

ADELLIJKE FAMILIE De adellijke familie leverde hofdames aan het koninklijk huis, verschillende burgemeesters en raadsleden en een burgemeestersvrouw, vertelt Flora de Vrijer, voorzitter van het Zeister Historisch Genootschap bij de presentatie van het mooi uitgevoerde boek.

ZEISTER HISTORISCH GENOOTSCHAP Penningmeester JanHein Heimel verzorgde voor het Zeister Historisch Genootschap verschillende lezingen over de invloedrijke familie. Met informatie uit de archieven van de familie die het ZHG in bezit heeft, stelde hij een boek samen. Honderd bladzijden met heel veel foto’s waar veel Zeistenaren wel iets van herkennen. 

VERRE FAMILIE Fredrik Harman van de Poll en Henriette Wilhelmine van de Poll-van de Poll -hun overgrootvaders waren broers- vestigden zich in 1959 in Huize Beek & Royen. Het pand staat nu nog aan de Tweede Dorpsstraat. De historie van het huis en de elkaar opvolgende eigenaars staan beschreven in het boek, net als De Kosmos, een monumentaal pand dat nog steeds bestaat. Verzekeringsbank De Kosmos was daar gevestigd; Fredrik Harman van de Poll was gevraagd als directeur toen hij net was begonnen als wethouder voor de gemeente Zeist. Hij bedankt voor het wethouderschap.

EMMA, WILHELMINA EN JULIANA Liefhebbers van het koningshuis vinden in het boek fraaie foto’s van jonkvrouwe Henriëtte aan de zijde van koningin-moeder Emma en van jonkvrouwe Louise die voor de kleine prinses Juliana zorgt. Louise was ook getuige bij het huwelijk van Juliana met Bernhard. Ook dat is te zien op een foto. 

HOOG BEZOEK De bezoeken van leden van de koninklijke familie aan de familie Van de Poll in Zeist zijn op een rijtje gezet: het zijn er dertien. Prinses en later koningin Juliana kwam zeven keer naar Zeist om leden van deze familie te ontmoeten. 

ZEISTER HARMONIE Frederik Harman was in 1882 een van de oprichters van het Zeister Harmonie- en Muziekgezelschap dat verrassend snel het predikaat ‘koninklijk’ kreeg. 

INTERIEURFOTO’S Wie houdt van interieurfoto’s uit het begin van de twintigste eeuw komt ook aan zijn trekken in dit bijzondere boek.

VIJFTIENDE BOEK Het is het vijftiende boek van de oud-docent van Schoonoord in Zeist en het was al in 2020 klaar. Omdat een presentatie niet te plannen was, heeft het boek twee jaar lang in depot gelegen voordat de presentatie plaatsvond in aanwezigheid van enkele familieleden. Het eerste exemplaar was voor wethouder Walter van Dijk.

TE KOOP Het boek is voor € 25,- te koop bij het Zeister Historisch Genootschap. Die heette eerder de Van de Pollstichting, naar oprichtster freule Jo van de Poll. Vrijwilligers van deze stichting zitten elke dinsdag van 10.00 tot 12.00 uur in het historisch informatiepunt in de publiekshal van het gemeentehuis. Donateurs van het ZHG betalen € 20,-.

De familie van de Poll, de Zeister tak

een geïllustreerde beschrijving

Met bijdragen over Beek & Royen, Ultrajectum en Kosmos

JanHein Heimel, 2020

ISBN 978-90-830027-5-0

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie