Met speciale apparatuur wordt de grond van de Slottuin gescand.
Met speciale apparatuur wordt de grond van de Slottuin gescand. (c)

Zit er een schat onder Slot Zeist?

7 augustus 2022 om 07:49 Achtergrond

ZEIST Met bijzondere apparaten lopen mannen en vrouwen met groene hesjes geconcentreerd heen en weer over het grind achter Slot Zeist. Het zijn leden van de Werkgroep voor Geofysische Meettechnieken in de Archeologie. 

Het grondoppervlak is met meetlinten verdeeld in grote vierkanten. Met de bodemradar zoeken de amateur-archeologen naar resten van een gebouw dat daar mogelijk heeft gestaan voordat Willem Adriaan van Nassau-Odijk het Slot liet bouwen; de ambachtsheerlijkheid Zeist en een vervallen middeleeuws kasteel. Dronebeelden van hun onderzoekswerk en de uitkomst zijn straks te zien in de nieuwste film van Het Rozenhuis. 

TRILOGIE Dat in Zeist gevestigde centrum voor historische en maatschappelijk-culturele kennisontwikkeling is in onze regio vooral bekend door de drie documentaires over de geschiedenis van reizen van en naar Zeist. Deze trilogie ‘Bestemming: haven van Zeist’, ‘Bestemming: Station Zeist’ en ‘Van Utrecht naar Seijst’ was ondermeer te zien op RTV Utrecht. Het Rozenhuis werkt nu aan een documentaire over de geschiedenis van Slot Zeist. Die moet in 2024 in première gaan, precies honderd jaar nadat de gemeente Zeist het Slot kocht. 

Kees Kort en Pieter Veraart van Het Rozenhuis schrijven het scenario en maken de hele documentaire zoveel mogelijk zelf. ,,We werken samen met relevante partijen zoals het Zeister Historisch Genootschap, Geheugen van Zeist en de gemeente Zeist,’’ vertelt Veraart, ,,Maar de productie houden we zoveel mogelijk in eigen hand. We hebben berekend wat het kost om deze film te maken en benaderden de gemeente Zeist en diverse fondsen voor subsidie.’’ 

Hij verwacht ook voor deze productie veel publieke belangstelling. ,,Het is voor het eerst dat het volledige verhaal van Slot Zeist in beeld wordt gebracht, over de geschiedenis en de betekenis van het Slot voor de ontwikkeling van het dorp Zeist. Het Slot en de bijbehorende gronden vormden een land binnen een land, met eigen rechtspraak en wetten.’’

De data die de vrijwilligers hebben verzameld zijn ingevoerd in de computer. Of het nieuwe inzichten oplevert, is nog niet bekend.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie