Mieke Willemsen.
Mieke Willemsen. Maartje Simons

Vrijwilligersmarkt Zeist op zaterdag 17 september in gemeentehuis

28 augustus 2022 om 06:27 Achtergrond

ZEIST Op weg naar de Vrijwilligersmarkt schrijft Maartje Simons van de Vrijwilligerscentrale tweemaal een verhaal over vrijwilligerswerk. In dit artikel vertelt Mieke Willemsen waarom zij zich vrijwillig inzet voor terminale zorg thuis.

PALLIATIEVE EN TERMINALE ZORG Mieke Willemsen is pas een jaar actief als vrijwilliger bij de NPV Zeist Palliatieve en terminale zorg thuis, toch lijkt dit werk haar op het lijf geschreven. Ze zit al vol mooie verhalen van mensen die zij in de laatste levensfase heeft mogen begeleiden. En daar wordt ze zichtbaar blij van.

MOOIE MENSEN ,,Het klinkt misschien vreemd dat ik hier blij van word, toch is het zo,’’ vertelt Mieke. ,,Ik vind het fijn om te doen, mensen kijken echt uit naar mijn komst en je bouwt in korte tijd een speciale band op. En eerlijk gezegd ben ik alleen nog maar mooie mensen tegen gekomen”. 

HOSPICE Ze liep al een tijdje rond met de gedachten om vrijwilligerswerk te doen. Toen zij in relatief korte tijd haar man, moeder en zus verloor kwam zij in aanraking met dit soort vrijwilligerswerk. Bij het Hospice ontmoette ze zo`n fijne club vrijwilligers dat ze graag daar haar bijdrage aan wilde leveren. Door corona is dat niet gelukt en is zij bij de NPV gestart. Met al haar levenservaring kan zij veel betekenen. ,,De mensen vinden het heel fijn hun verhaal te vertellen. Natuurlijk is het ook heel verdrietig maar ik ben goed in staat het los te laten zodra ik naar huis rijd. Ik kom altijd met een voldaan gevoel weer thuis. Blij iets te kunnen betekenen in het leven van anderen.’’

INTRODUCTIETRAINING ,,Er zitten meer facetten aan dit vrijwilligerswerk’’, gaat Mieke verder. ,,Voordat je begint als vrijwilliger, volg je, samen met andere nieuwe vrijwilligers, een introductietraining van twee dagen. Je praat en leert over stervensbegeleiding en bespreekt casussen. En dat is erg waardevol voordat je begint aan dit vrijwilligerswerk. Ik ben me nóg bewuster geworden van het feit dat ieder leven eindig is.

Ook worden er een paar keer per jaar thema-avonden georganiseerd, waar je elkaar treft en je ervaringen kunt uitwisselen.” 


NPV-ZEIST NPV-Zeist heeft weer plaats voor nieuwe vrijwilligers. De vraag naar buddy’s of vrijwilligers die ondersteuning bieden bij ernstige ziekte of bij de laatste levensfase is groot. Als het einde nadert willen mensen graag thuis sterven, omringd door hun dierbaren. Dat betekent vaak dat de mantelzorger een pittige taak heeft, maar wel heel gemotiveerd is om het vol te houden. Een vrijwilliger die langskomt kan dan verlichting geven. Op 5 en 19 november is er een introductietraining. Voor meer informatie mail je naar: info@npvzeist.nl of bezoek je de Vrijwilligersmarkt.

VRIJWILLIGERSMARKT Waar word jij blij van? Maak er werk van en kom naar de Vrijwilligersmarkt op 17 september in het gemeentehuis Zeist. Meer informatie vrijwilligerscentralezeist.nl

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie