Bakken vol met Lego stukken heeft Jaap Bijl in zijn kamer.
Bakken vol met Lego stukken heeft Jaap Bijl in zijn kamer. René Borkent

Jaap Bijl uit Zeist in Lego Masters op RTL4

· leestijd 2 minuten Achtergrond

ZEIST Eén van de deelnemers van het populaire tv-programma Lego Masters woont in Zeist. Jaap Bijl hoopt met zijn Lego-partner Mathijs uit het Zeeuws-Vlaamse Hoek de finale te bereiken. 

door René Borkent

WITTENBERG Jaap is 26 jaar en woont sinds vijf jaar in Zeist. Hij kwam naar De Wittenberg voor vorming en een tussenjaar en woont daar nu nog. In het dagelijks leven is hij zelfstandig kunstenaar: hij schildert en hij houdt zich bezig met digitale vormgeving. Vanaf volgend jaar hoopt hij creatieve lessen te geven op basisscholen en daarbij wil hij ook werken met Lego betrekken. 

KWETSBAAR HART Als kunstenaar wil hij niet alleen maar vrolijke bouwwerken maken. In zijn schilderwerk maakt hij van de rauwe kant van het leven zijn thema: verlangen, eenzaamheid. In zijn kamer hangt het werk waarmee hij nu bezig is: een kwetsbaar hart, waarvan de linkerhelft een schedel is en de rechterkant een ballon. 

DIGITAAL ,,Het meeste dat ik maak is concept art met Lego. Ik maak met Lego een bouwwerk, fotografeer het en bewerk vervolgens de foto, door er bijvoorbeeld aan achtergrond aan toe te voegen. Zo komt het bouwwerk digitaal ‘t beste naar voren. Het eindresultaat publiceer ik dan op internet. En dankzij internet is werken met Lego geen eenzame hobby. ,,De interactie geeft me inspiratie en zorgt ervoor dat ik kan groeien. Je tilt elkaar naar een hoger niveau.’’ Op Instagram heeft Jaap inmiddels 2500 volgers.  

KLEURRIJKE HOBBY Werken met Lego is letterlijk een kleurrijke hobby. ,,Ik heb zelf de donkere kant, depressies en eenzaamheid, meegemaakt. Een voorwaarde om te blijven leven is dat ik van mezelf houd. Dat heb ik geleerd. Ik probeer te ontdekken in hoeverre dingen maakbaar zijn, zowel met Lego als in mijn persoonlijk leven.’’

LEGO PRIMA Van kinds af aan speelde Jaap al graag met Lego Primo. Dat is de Lego-tak met grotere maten dan Duplo. Hij was altijd bezig met creëren, met maken van dingen. 

SERIEUS EN NIET KINDERACHTIG Toen hij een jaar of 14 was hield het even op. In zijn puberbeeld was Lego kinderachtig. Maar dat duurde niet lang. Sinds 2013 werd het maken van dingen met Lego een serieuze hobby. 

UIT JE COMFORTZONE Zodra Jaap hoorde van Lego Masters wilde hij eraan meedoen. Maar Mathijs twijfelde. Nu, in het derde seizoen van het programma, doen de mannen toch mee. ,,Het is mooi om uit je comfortzone te stappen’’, zegt Jaap. 

AFVALRACE De serie begon met acht teams, vier uit Nederland en vier uit België. Maar het is een afvalrace. In de finale, die op 22 oktober op tv te zien is, strijden er nog drie teams tegen elkaar. Per aflevering is er een thema. ,,Het is heel onvoorspelbaar wat voor opdracht je krijgt en dat maakt het wel heel leuk.’’

Jaap vindt het heel leuk om in Lego Masters Zeist te vertegenwoordigen. ,,Ik word soms al herkend op straat en in de kerk. Mooi!’’

VEILING De Wittenberg, aan de Krakelingweg, waar Jaap woont, viert dit jaar een dubbel jubileum. De organisatie bestaat 50 jaar en het pand is 100 jaar oud. Ter gelegenheid hiervan heeft Jaap een bouwwerk gemaakt dat momenteel geveild wordt via de website dewittenberg.nl

Bieden kan tot 8 oktober. Meer zien? Kijk op Instagram: jaapbijl_

advertentie
advertentie
Afbeelding
Sinterklaasfeest voor vluchtelingenkinderen 6 uur geleden
Afbeelding
Winters genieten op de Heuvelrug 6 uur geleden
Afbeelding
Tamara Louw maakt kerstfoto’s bij Nijhof 13 uur geleden
Afbeelding
Goede Sint in Gouden Koets EXTRA FOTO’S 13 uur geleden
Afbeelding
Pieten doen mee met warming-up Sinterklaascross EXTRA FOTO’S 16 uur geleden
Afbeelding
In de rij voor Sinterklaashuis op Vrijheidsplein Zeist EXTRA FOTO’S 17 uur geleden
Afbeelding
Stembus voor NPO Radio 2 Top 2000 rijdt weer 4 dec, 21:28