Hondenbezitters hopen dat hun honden los mogen blijven lopen in het Pestersbosje.
Hondenbezitters hopen dat hun honden los mogen blijven lopen in het Pestersbosje. Aangeleverd

Protest tegen losloopverbod in Pestersbos Zeist

18 april 2023 om 15:17 Achtergrond

ZEIST Afgelopen week verzamelden zich een groepje van zo’n 25 hondenbezitters met hun hond in het Pestersbos. Ze protesteerden tegen het voorgenomen verdwijnen van het losloopveld in het bos. Wethouder Wouter Catsburg had aangeboden met de groep in gesprek te gaan en zo begon een geanimeerde discussie over het belang van het losloopveld voor honden en hun baasjes.

Het losloopveld in het Pestersbos is al jarenlang een populaire plek voor hondenbezitters om hun honden te laten rennen, spelen en socialiseren met andere honden. Ze vinden het veld een veilige omgeving waar honden vrij kunnen bewegen en van de natuur kunnen genieten. De hondenbezitters benadrukten tevens het sociale aspect, dat het losloopveld met zich meebrengt. Het veld had namelijk niet alleen hun honden met elkaar in contact gebracht, vertellen ze, maar ook de baasjes zelf. Ze leerden elkaar kennen door hun liefde voor hun honden en bouwden hierdoor nieuwe vriendschappen op.

VERZOEK OM HERZIENING

Tijdens het gesprek met de wethouder drongen de hondenbezitters aan op een herziening van het besluit van de gemeenteraad om het loslopen van honden op het veld te verbieden. Wethouder Catsburg luisterde aandachtig naar de argumenten van de hondenbezitters en gaf aan hun zorgen te begrijpen. Hij gaf aan het dat participatie van de lokale gemeenschap belangrijk is bij het nemen van beslissingen. Hij zei dat het belangrijk was om een oplossing te vinden die voor iedereen werkte en dat er soms compromissen gesloten moesten worden.

TELEURSTELLING

Hondenbezitters schreven hier brieven over aan de gemeente en ook op het spreekuur van de gemeenteraad spraken ze er hun teleurstelling over uit dat hun hond straks alleen nog aan de overkant van de Utrechtseweg los kan lopen. De SP stelde daarna vragen aan het gemeentebestuur. Dat gaf toen als antwoord: ,,Op basis van de resultaten van de participatie hebben college en gemeenteraad het besluit genomen dat honden na renovatie van het park niet langer los mogen lopen op het veld, zodat alle doelgroepen prettig en veilig gebruik kunnen maken van het veld. (...) In de participatie zijn de verschillende belangen afgewogen. Het college is uiteraard bereid om de briefschrijvers nogmaals te woord te staan om toe te lichten welke besluiten zijn genomen en dat uitvoering plaats vindt conform deze besluiten.’’

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie