Twee leerlingen gaan de trap af naar de onderduikplek aan de Montaubanstraat inZeist
Twee leerlingen gaan de trap af naar de onderduikplek aan de Montaubanstraat inZeist

De Breul herdenkt: ‘Heel indrukwekkend, ik ga het later aan mijn kinderen vertellen’

1 mei 2023 om 09:13 Achtergrond

ZEIST In de week voor de meivakantie hebben Havo 3 leerlingen van KSG De Breul veel aandacht besteed aan de herdenking van de Tweede Wereldoorlog. 

,,Heel indrukwekkend, ik ga het later aan mijn kinderen vertellen.’’ Aan het woord is Isabel Timmerman uit klas H3A nadat ze de onaangetaste onderduikplek uit de Tweede Wereldoorlog in villa Bene Sita aan de Montaubanstraat in Zeist had gezien.  

AFGESTOFT

Onderdeel van de herdenking was een fietstocht in Zeist en omgeving waarbij leerlingen bekende maar ook onbekende plaatsen uit deTweede Wereldoorlog bezochten. Heel veel gebeurtenissen uit de Tweede Wereldoorlog in Zeist zijn voor jonge mensen bedekt met een laag stof en onbekend. Door de fietstocht langs diverse plaatsen werd het stof er als het ware afgeblazen. 

Huizen waar leerlingen normaal gesproken langslopen of fietsen kregen door deze historische fietstocht ineens een ‘gezicht’ waardoor het verleden weer ging leven. 

,,Voor de leerlingen was het uitzonderlijke bezoek aan Bene Sita een eye opener. Dat er zoveel jaar na de oorlog nog iets dergelijks te zien was in de eigen woonplaats werd als zeer bijzonder ervaren. We zijn de huidige eigenaar van het pand dan ook zeer erkentelijk dat we bij wijze van grote uitzondering dit aan zoveel leerlingen hebben kunnen laten zien’’, aldus Maarten de Jonge en Albert Jens, geschiedenisdocenten die dit project opgezet hebben.

GRAF VAN OPA

De andere activiteit in het kader van de herdenking van de Tweede Wereldoorlog waren twee unieke lezingen die twee dagen daarvoor plaatsvonden. Gia Beroeasjvili, een Georgiër, vertelde hoe het was om na 80 jaar voor het eerst het graf van zijn opa Ilja te bezoeken, die door de Duitsers krijgsgevangen genomen en gefusilleerd was. 

tekst gaat verder onder de foto


Gia in het geschiedenislokaal van de Breul. Foto: Albert Jens

Lange tijd wist de familie niet wat er met hem gebeurd was. Door het intensieve speurwerk van Remco Reiding weet de familie nu eindelijk dat hij ver van huis op het Sovjet Ereveld in Leusden begraven ligt. 

RODE LEGER

De andere spreekster was de schrijfster Sana Valiulina. Zij vertelde het indrukwekkende verhaal van haar vader die op jonge leeftijd voor het Rode Leger moest gaan vechten tegen de Duitsers. Ook hij werd krijgsgevangen gemaakt en werd uiteindelijk tewerkgesteld bij de Duitsers voor de bouw van de Atlantikwallin Normandië. Eenmaal na de bevrijding werd hij op gezag van deRussische leider, Jozef Stalin als landverrader verbannen voor negen jaar naar een Goelag. 

Haar vader heeft nooit over zijn verleden kunnen praten, maar Sana is op zoek gegaan naar het verleden van haar vader. 

Na afloop kreeg de geschiedenissectie een mailtje van een moeder dat haar zoon volenthousiasme had verteld over mevrouw Valiulina en dat hij het niet alleen
erg interessant vond, maar er ook emotioneel door geraakt was. Ook de fietstocht had hij als interessant ervaren.

Gia Beoeasjvili (r.) met de vertaalster Nathalia (l.)
Gia in het geschiedenislokaal van de Breul
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie