Gedenksteen op Zusterplein

22 september 2021 om 15:29 Activiteiten

ZEIST Op vrijdag 24 september wordt een gedenksteentje over de Tweede Wereldoorlog aan het Zusterplein onthuld ter nagedachtenis aan de opvang van duizenden vluchtelingen. De plechtigheid begint in het gemeentehuis om 14.30 uur.

In verband met de Coronamaatregelen is dit deel van het programma alleen toegankelijk voor genodigden. Daarna gaat het gezelschap te voet naar het Zusterplein , waar om15.30 uur het steentje onthuld wordt door wethouder Marcel Fluitman en mevrouw Kits. Bij deze onthulling is iedereen die daar belangstelling voor heeft welkom. Dit gedenksteentje wordt onthuld in een serie van stenen, die herinneren aan verzetsstrijders, holocaustslachtoffers, onderduikers en plekken en gebeurtenissen die in de Tweede Wereldoorlog in Zeist hebben plaatsgevonden. Zo ontstaat een blijvende route die de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog in stand houdt. Het project is een initiatief van het Geheugen van Zeist en het 4- en 5 Mei Comité in Zeist. Het project wordt door vrijwilligers uitgevoerd.

Opvang vluchtelingen

Het gonst van de geruchten in september 1944. De geallieerden komen eraan! Het is onrustig in Zeist. Door de straten rijden vrachtauto’s en personenwagens, al dan niet gecamoufleerd. Bij station Driebergen-Zeist is het een drukte van belang met vertrekkende Duitsers. Auto’s en fietsen worden gevorderd. De uitzonderingstoestand wordt afgekondigd. Zondag 17 september zijn er de hele dag vliegtuigen in de lucht en er wordt continu geschoten. Na een paar dagen wordt duidelijk, dat er bij Arnhem wordt gevochten. Er komt een grote vluchtelingenstroom, van inwoners uit Arnhem, Limburg en de Veluwe op gang. Al snel wordt duidelijk, dat er een paar duizend vluchtelingen in Zeist terecht zullen komen. Op het Zusterplein wordt een evacuatiepost ingericht. In het de tuin van het huis van evangelist Kits op het Zusterplein wordt voor de vluchtelingen gekookt. De omstandigheden zijn niet gemakkelijk. Er is al niet veel eten, maar doordat er steeds meer vluchtelingen komen dreigt een groot tekort aan voedsel, elektra en gas. Om de nieuwe stroom vluchtelingen op te vangen worden kerken en scholen in Zeist door de gemeente gevorderd. Eind november zijn de vluchtelingen ondergebracht op evacuatie-adressen in Zeist of verder getrokken. De kerk aan het Zusterplein kan weer worden gebruikt voor kerkdiensten. Tot aan het eind van de oorlog zijn veel vluchtelingen op het opvangadres gebleven.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie