Afbeelding
Ellen Teunissen

Dohmen draaft door: Belasting

23 januari 2024 om 06:26 Column Dohmen draaft door

Januari is niet alleen de maand waarin we aan een nieuw jaartal moeten wennen, goede voornemens zien verdampen en we worden aangemoedigd om zo snel mogelijk een goedkope zonvakantie te boeken, het is ook de maand waarin de blauwe enveloppen op de mat vallen. 

Vorige week speelde daardoor een oude discussie op. Waarom betaalt de koning geen belasting? Dat vind ik op zich een goeie vraag. Hij betaalt geen loon- of inkomensbelasting, mag onbeperkt schenkingen doen én ontvangen en, niet onbelangrijk, erven zonder successiebelasting te betalen. Kom daar maar eens om als gewone Nederlander. Deze vrijstellingen hangen samen met Het Koningschap. Het is, vrij vertaald naar de woorden van Mark Rutte, een 24/7 baan.

Ik ga slecht op het 24/7 excuus. Zoveel mensen staan 24/7 aan. Mantelzorgers, dominees, burgemeesters, boeren, journalisten en doordravers, ouders (en dat geldt dubbel wanneer ze gedupeerden in de toeslagenaffaire zijn), die gaan allemaal 24/7 door. Daarom krijg ik ook jeuk als mannen het over hun pappadag hebben. Kom op zeg! Pappa ben je ook als je op kantoor achter je computer zit of met je vrienden in de kroeg. Niet alleen wanneer je op woensdagmiddag met die kleine schatjes het boodschappen doen voor mensen die even snel door de supermarkt willen rennen versjteert. Wat maakt het koningschap dan anders? Zou het zo’n hondenbaan zijn? De koning betaalt trouwens wel hondenbelasting en als hij een halfje bruin bij de bakker haalt, tikt hij net als wij 9 procent btw af.

EMOTIES

De commotie die ontstond toen de discussie oplaaide, heeft volgens mij vooral te maken met de emoties die het betalen van belasting per definitie oproept. We willen helemaal niet dat de koning een gewone Nederlander wordt. Dan is hij de koning niet meer. Iedereen heeft gewoon een pesthekel aan belasting betalen. We willen wel allemaal goed onderwijs, betaalbare zorg en sneeuwschuivers op die sporadische dagen in het jaar dat de wereld wit is. Lastig.

Het schijnt dat wij het meest ingewikkelde belastingstelsel van Europa hebben. Goedbedoelde toeslagen, heffingen en korting op diezelfde heffingen, bedoeld voor mensen die het financieel lastig hebben, pakken in de praktijk juist niet egaliserend uit, maar werken in het voordeel van de mensen die al genoeg hebben. Wie geïnteresseerd is in rekenvoorbeelden raad ik het middelste deel van Pieter Omtzigts boek aan. Het is geen issue dat mij 24/7 bezighoudt, maar verontrustend is het wel. Het blijkt zelfs te ingewikkeld om te regelen dat Willem belasting gaat betalen. Omtzigt was overigens vóór belasting betalen door de koning, maar netto hoefde hij er wat Pieter betrof niet op achteruit te gaan. Die kan dat voor hem uitrekenen. Zou Pieter mijn belastingaangifte willen doen? Dan boek ik snel een zonvakantie.

Carol Dohmen

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie