De thermostaat lager zetten helpt ook.
De thermostaat lager zetten helpt ook. SDZ

Prijsplafond gas: blijf eronder

9 november 2022 om 06:32 Column

ZEIST Om de energierekening enigszins betaalbaar te houden, komt het kabinet op 1 januari 2023 met een prijsplafond voor gas en stroom. 

De maximale prijs die jij voor stroom gaat betalen is 40 cent per kilowattuur (kWh). Die prijs geldt tot 2.900 kilowattuur per jaar. Voor gas wordt de maximumprijs 1,45 euro per kuub. Met als grens 1.200 kuub per jaar. Kom je hierboven, dan betaal je de prijs die het energiebedrijf jou biedt. 

FORS HOGER En dat kan fors hoger zijn. Het is dus belangrijk om eronder te blijven. Dat is voor gas moeilijker dan voor stroom en bovendien is het prijsverschil ook groter. Momenteel is de gemiddelde gasprijs 3,50 euro, dus meer dan het dubbele van het prijsplafond. Daarom richten we ons hier op het gasverbruik.

STEL EEN DOEL Eerste tip: stel jezelf een doel. Hoeveel gas en dus hoeveel geld wil je besparen? Met een handig rekenprogramma van Milieu Centraal kun je berekenen wat je in 2023 per maand gaat betalen als je evenveel energie verbruikt als afgelopen jaar. Kijk op bit.ly/energierekening-2023. Stel dat je niet 1.200 kuub verbruikt, maar 2.000. Dan kost je dat 3.000 euro extra per jaar! Het loont de moeite om die 800 kuub te besparen. Gemiddeld 300 kuub kun je besparen door in kamers waar je niet bent de radiatoren dicht te draaien en de deuren te sluiten. Zo houd je de warmte vast in de kamer waar je wel bent. Eén uitzondering: laat in de kamer waar de thermostaat hangt, de radiatoren altijd open staan. Hier regel je de temperatuur alleen met de thermostaat.

Als je ’s nachts en bij afwezigheid de thermostaat op 15 graden zet, bespaar je ruim 400 kuub. En zet je hem overdag een graadje lager, dan bespaar je nog eens 100 kuub. Bij elkaar 800!

DUURZAAM CAFÉ Woensdag 16 november om 20.00 uur begint het Duurzaam Café van Samen Duurzaam Zeist over energie besparen met kleine maatregelen en nieuwe gewoontes. Daarin worden meer tips gedeeld.
Aanmelden is niet nodig. Locatie: Bibliotheek Idea, Markt 1.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie