Afbeelding
gemeente Zeist

Column Koos Janssen: Natuurlijk moment voor afscheid

15 maart 2023 om 06:13 Column

Maandag 6 maart overleg ik met medewerkers over onze persoonsgerichte aanpak rond jongeren en jongvolwassenen met ingewikkelde problemen en justitiecontacten. Bij deze individuele werkwijze, gericht op zo’n dertig personen, gaan maatregelen op het vlak van zorg en veiligheid hand in hand. Diverse kwesties worden intensief besproken. Daarna fiets ik naar Vollenhove. Ik ga op felicitatiebezoek bij de heer Brindaben Panday en mevrouw Birdja die 65 jaar zijn getrouwd. Aansluitend heb ik werkbesprekingen over communicatie en democratie. 

Aan het eind van de middag spreek ik de commissaris van de Koning, Hans Oosters. Ik vertel hem dat ik het einde van mijn ambtsperiode op 15 januari 2024 ervaar als een natuurlijk moment om afscheid te nemen als burgemeester van Zeist. 

Dinsdag reflecteert B en W op de afgelopen raadsvergadering en werkverdeling tussen de collegeleden. Ook vieren we de verjaardag van wethouder Angèle Welting. In de loop van de ochtend vertel ik B en W, gemeenteraad, medewerkers en inwoners over mijn vertrek als burgemeester in januari volgend jaar. Het maakt vele reacties los. Voor mij voelt het onwennig en dankbaar tegelijkertijd. De komende tien maanden blijf ik mij, samen met anderen, met hart en zie inzetten voor de Zeister samenleving. 

’s Middags ga ik langs bij de ANWB-winkel aan de 1e Hogeweg. Op maandag vond daar een ongeluk plaats. Er reed een auto de winkel in. Ik spreek met medewerkers en steek hen een hart onder de riem. 

’s Avonds heb ik een bespreking met het presidium van de gemeenteraad. Ook voer ik overleg met de fractievoorzitters, in het zogeheten seniorenconvent. Bespreekpunten daarin zijn onder meer de vergoeding voor buitengewone raadsleden, de cultuur van de raad en het ontwikkelplan van de griffie. 

Woensdag breng ik een werkbezoek aan bloemisterij Rein en Rose Bonhof in Kerckebosch. We delen verhalen met elkaar. 

’s Middag heb ik een collegiale ontmoeting met de kinderburgemeester Yehailey. We spreken over het thema sport en bewegen, de kennismaking met de stadsdichter en de samenwerking met de Jongerenraad. Daarna woon ik het symposium bij ter gelegenheid van het 40-jarig bestaan van Kringloop Zeist. Ik spreek hartelijke woorden uit van felicitatie en waardering. 

Donderdag verzorg ik een inspiratiesessie voor nieuwe medewerkers. Het gaat over democratie en samenspel. Het is belangrijk dat ontwikkelingen in de samenleving en ambtelijke organisatie parallel lopen. Aan het eind van de middag ben ik op bezoek bij mensen thuis, in Den Dolder. Wel en wee worden gedeeld; het is een gezellige ontmoeting. 

’s Avonds is er Ronde Tafel en Debat over het Burgerberaad Jaarwisseling. Het politieke draagvlak is groot.
Vrijdag heb ik diverse overleggen. Secretariaatswerk, communicatie, slavernijverleden en jongerenraad komen aan de orde.

’s Middags woon ik een prachtige en humoristische viering bij van het 10-jarige jubileum van de Stichting Wegh de Weegen. De Navertellers, acteurs van ongekend kaliber, brengen veel plezier.

 Koos Janssen
Voor reactie: jjlm.janssen@zeist.nl

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie