Afbeelding
gemeente Zeist

Column Koos Janssen: Stemmentellers gezocht!

8 februari 2023 om 04:52 Column

Maandag 30 januari is min of meer een interne werkdag. Ik ‘sleutel’ aan een lezing die ik binnenkort houd. Ook overleg ik digitaal met de staf van het Platform Utrechtse Buitenplaatsen waarvan ik voorzitter ben. We verkennen de agenda voor de komende tijd. Deskundigheidsbevordering en netwerkvorming zijn daar onderdeel van.
In de loop van de dag bel ik een collega die met ziekteverlof is. We praten even bij. Het gaat geleidelijk beter; ik steek hem een hart onder de riem.

In de vergadering van B&W op dinsdag nemen we besluiten over diverse bezwaarschriften. Onderwerpen zijn een verzoek tot handhaving, de blokkade van een weg en een bewonersparkeervergunning. Ook bespreken we een rekenkamerrapport over het sociaal domein. Daarnaast stellen we diverse subsidieplafonds voor 2023 vast. Ook ga ik op felicitatiebezoek bij het echtpaar Van der Wal in Den Dolder. Het vijfenzestigjarig huwelijk wordt gevierd. Rond lunchtijd is het Fika op het gemeentehuis; de sociale ontmoeting heeft veel deelnemers. ’s Middags bezoek ik het echtpaar Haaksman in Zeist. Ik feliciteer hen vanwege het zestigjarige huwelijk. ’s Avonds komen B&W en gemeenteraad voor het informeel werkoverleg bijeen. Bespreekpunten zijn: het proces van de omgevingsvisie, de holocaustherdenking en de leefbaarheid op het terrein van de W.A. Hoeve.

Woensdag praat ik bij met politiechef Priscilla de Vries. Het criminaliteitsbeeld, de jaarwisseling en winkeldiefstallen komen aan de orde. Met veiligheidsmedewerkers verdiep ik mij in ondermijning, maatschappelijke onrust, zorg en veiligheid en cybercriminaliteit. Samen met het thema wijkveiligheid zijn dit de voornaamste werkvelden in het veiligheidsplan 2023-2026 dat momenteel in ontwikkeling is. ’s Middags woon ik in Figi het afscheid bij van Johan van Renswoude, als Hoofd Operatiën van de politie-eenheid Midden-Nederland. Hij heeft veel en goed politiewerk verricht en verlaat nu de regio voor een landelijke opdracht. 

Donderdag voer ik besprekingen in Zeist en in de regio over vluchtelingenopvang. Ook heb ik met een lid van het directieteam een reflectiegesprek over idealen. ’s Middags maak ik nader kennis met Siewerd de Jong, de nieuwe persvoorlichter van de gemeente. Andere besprekingen gaan over de kracht van lokale media en de W.A. Hoeve. ’s Avonds is een thema-avond Veiligheid voor de gemeenteraad. Centraal staan het werk van de boa’s en personen met onbegrepen gedrag. 

Vrijdag geef ik aandacht aan divers interne en externe procedures van klachtindiening, -verwerking en -afhandeling. Projectleider Ciska de Groot praat mij bij over de verkiezingen Provinciale Staten en Waterschappen, op 15 maart. Het is een grote logistieke uitdaging om ook alles dit keer weer goed te laten verlopen. Er worden stemmentellers gezocht! Zaterdag is er nog een warm welkom van B&W en gemeenteraad aan nieuwe inwoners. Het gemeentehuis bruist van levendige ontmoetingen en gesprekken.

Koos Janssen
Voor reactie: jjlm.janssen@zeist.nl

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie