Bart-Jan van Hilten en Mareen Hartmann.
Bart-Jan van Hilten en Mareen Hartmann. Carol Dohmen

Twee huizen in Zeist doen mee met verkiezing duurzaamste huis van de provincie Utrecht

23 februari 2024 om 11:18 Duurzaamheid Duurzaam Zeist

ZEIST Twee huizen in Zeist zijn genomineerd voor de verkiezing van het duurzaamste huis in de provincie Utrecht. Stapsgewijs maakten de eigenaren van een helemaal niet duurzaam huis een behaaglijk duurzaam thuis.

De eigenaren van beide huizen hebben een ding gemeen: ze vinden klussen leuk en begrijpen iets van techniek. Isabel Stribos kocht met haar partner Tjalling van der Horst een jaren 30 woning. ,,We moesten toch verbouwen en gingen meteen voor duurzaam. Je denkt aan de toekomst van je kinderen.” Ze hebben veel zelf gedaan en namen de tijd om goed over alles na te denken. ,,Tjalling is gek op technische snufjes, hij heeft door zijn werk ook de kennis. Ik weet hoe ik het wil hebben, zodat het mooi en sfeervol wordt.”

NIET STANDAARD

Ze hebben regelmatig buiten de lijntjes gekleurd. ,,De leverancier van de vloerverwarming zei bijvoorbeeld, dat die niet tussen de balken kan. Dat kan best, het is alleen meer werk.” Ze sloten ook, heel ongebruikelijk, de warmtepomp aan op de oude radiatoren. ,,We verbouwen in stapjes en zijn begonnen op zolder en de bovenverdieping. Tot die tijd verwarmen we beneden gewoon via de oude radiatoren.”

Bart-Jan van Hilten en Mareen Hartmann hebben dezelfde ervaring. In hun monumentale villa uit 1907 paste niets standaard. Van Hilten: ,,Elke expert redeneert vanuit zijn eigen product. Wat ontbreekt is een integraal adviseur die naar de samenhang tussen bijvoorbeeld de dikte van de isolatie en het vermogen van de warmtepomp kijkt. Het wordt je niet makkelijk gemaakt.”

Van Hilten, adviseur duurzaamheid, nam drie maanden verlof om zelf mee te klussen. ,,Hartstikke leuk en ik ken mijn huis nu heel goed! Ik ben wel geen echte techneut, maar je kunt veel meer dan je denkt. Bovendien had ik geen reistijd meer voor mijn werk, haha.” 

Ze hebben veel spullen van marktplaats gehaald en laten ophalen. Hartmann: ,,Als je wil, is er veel te vinden. En er is altijd wel iemand die jouw spullen kan gebruiken, tot aan de oude schrootjes aan toe.”

MONUMENT

De monumentale status zorgde voor extra uitdaging. Van Hilten:,,We kochten het huis vanwege de sfeer en uitstraling. Die koesteren we natuurlijk, maar je wil ook verduurzamen.” Kennis over het verduurzamen van monumenten is nog beperkt, daarom zocht hij contact met Mijn Groene Huis. ,,Dat was zinvol, ik ben er later vrijwilliger geworden om onze eigen ervaringen te delen.”

Ze zijn trots dat het gelukt is om volledig van het gas te gaan. ,,Het huis verbruikte wel 4000 kuub gas per jaar. Maar het was wel ingewikkeld. Het was niet altijd duidelijk wat wel en niet mocht, regelmatig moesten we de architect weer inhuren voor een aanpassing.” De muren en vloeren zijn geïsoleerd, het dak op zolder bijna.,,Dat is veel werk, vanwege alle hoeken.”

Niet alleen de gemeente, ook ‘de buurt’ was betrokken bij de verbouwing. Hartmann: ,,We merkten dat mensen in Zeist een band hebben met dit huis, ze vinden er iets van. Ik geloof dat ze wel tevreden zijn.” 

INSPIREREN

De eigenaren van beide huizen zijn blij met het resultaat. Ze delen graag hun tips. Stribos: ,,Er komt steeds meer informatie beschikbaar. Laat je niet ontmoedigen, ‘het kan niet’ blijkt niet altijd waar te zijn. En niet alles hoeft geld te kosten.” Van Hilten: ,,Je moet, alleen al vanwege je budget, keuzes maken hoever je wilt gaan, bijvoorbeeld welke materialen je gebruikt. Dat kan niet anders.” Beide huizen doen daarom ook mee aan de jaarlijkse duurzame huizenroute.

VERKIEZING

De verkiezing wordt georganiseerd door de Nationale Duurzame Huizen Route. Het duurzaamste huis van Nederland wordt trapsgewijs gekozen. Op 4 maart vinden de provinciale verkiezingen plaats, met een publieksprijs en een vakjuryprijs. Daarna kiest de vakjury de landelijke winnaar. 

Stemmen voor de publieksprijs kan tot 1 maart. https://verkiezing.duurzamehuizenroute.nl/


Isabel Stribos. Foto: Carol Dohmen

Isabel Stribos.
Carol Dohmen
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie