Martin Hierck: ,,Ik hoop dat mensen de kunst en het verhaal waarderen. Voor Paula hoop ik dat het lichter wordt de keuze te maken tussen weggaan of de boel opknappen.
Martin Hierck: ,,Ik hoop dat mensen de kunst en het verhaal waarderen. Voor Paula hoop ik dat het lichter wordt de keuze te maken tussen weggaan of de boel opknappen. Carol Dohmen

Fotoboek Martin Hierck vertelt bijzonder verhaal: Staying in coming out

29 november 2023 om 09:04 Mensen

ZEIST Op 16 november werd het boek ‘Staying in coming out’ van de Zeister fotograaf Martin Hierck gelanceerd. Zijn filmisch aandoend boek vertelt het verhaal van Paula, die op 63-jarige leeftijd het ouderlijk huis moet verlaten. Weggaan is een huizenhoog obstakel. Ze klampt zich vast aan spullen en de herinnering. Gaat het boek haar helpen loslaten?

Martin Hierck is naast zijn baan bij Vogelbescherming Nederland freelance fotograaf. Als natuurfotograaf portretteert hij vogels en landschappen, maar zijn grote passie is kunstzinnige, sociale verhalen maken. Hij heeft oog voor detail: ,,Het begon met natuurfotografie. Zie je die ijsvogel daar in de boom? Als ik mijn collega’s tip dat ie er weerzit, is de vogel gevlogen.”Zijn boek ‘Staying in coming out’ is zo’n kunst-documentaire. Paula, de persoon waar hetboek over gaat, is een dierbare collega bij de Vogelbescherming. ,,Een bijzondere en inspirerende vrouw, die in haar leven veel obstakels moet overwinnen.”

Paula woont al haar hele leven in een statig bovenhuis in Amsterdam. Ze onderging een gendertransformatie in een periode waarin dat niet vanzelfsprekend was. Jarenlang zorgde ze voor haar ouders, bij wie ze in huis bleef wonen. Ze is een echte nestblijver, zegt ze er zelf over. Na het overlijden van haar moeder, wilde de huiseigenaar het huis verkopen. Hierck: ,,Paula zat toen erg slecht in haar vel. Ze kon geen afstand doen. Het huis, alles wat erin zat, vertegenwoordigde de plek waar ze zoveel jaren met haar geheim had rondgelopen. Ik wilde haar helpen.” Hij bood Paula aan een document te creëren, als herinnering aan een bewogen leven. ,,Ik hoopte dat het haar zou helpen los te laten. Alles blijven vasthouden was te veel.” Gaandeweg veranderde de collegiale band tussen Paula en Hierck in een hechte vriendschap. ,,Ze heeft me toegelaten in haar leven.”

Het resultaat is een intiem verhaal in prachtige foto’s en tekst van Jean-Pierre Geelen. Hierck: ,,De uitstraling is filmisch, zwart-wit, Parijs, kunst. Naast de foto’s staan schitterende gedichten van Paula.” Hij is trots op het boek. ,,Ik hoop dat mensen de kunst en het verhaal waarderen. Voor Paula hoop ik dat het lichter wordt de keuze te maken tussen weggaan of de boel opknappen.

‘Staying in coming out’ is verkrijgbaar bij de boekhandel en via www.kyosei.nl

Carol Dohmen
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie