Jan Snijders (l.) en Wim Oerlemans werken al meer dan 30 jaar regelmatig samen voor allerlei dorpsinitiatieven.
Jan Snijders (l.) en Wim Oerlemans werken al meer dan 30 jaar regelmatig samen voor allerlei dorpsinitiatieven. Jan Smelik

Boek over een zelfredzaam dorp

22 februari 2023 om 12:00 Zorg

AUSTERLITZ Binnenkort verschijnt het boek ‘Austerlitz doet het zelf, hoe een dorp zijn zorg regelde’. Het is geschreven door twee oprichters van Austerlitz Zorgt: Jan Snijders en Wim Oerlemans. Ze nemen de lezer mee in de aanleiding tot het oprichten van de Austerlitzse zorgcoöperatie en het avontuur dat daarop volgde. Austerlitz regelde een meergeneratie-gebouw en een groot palet aan zorg- en welzijnsvoorzieningen. En wie had ooit gedacht dat er een eigen woonstichting in het dorp zou komen?

Snijders en Oerlemans kennen elkaar al meer dan 30 jaar. In die periode werkten ze regelmatig samen in lokale besturen, ze kennen elkaar van haver tot gort. Beiden waren vanaf het eerste uur betrokken bij de oprichting van Austerlitz Zorgt. Het gezamenlijk schrijven van een boek verliep probleemloos. Oerlemans: ,,De taakverdeling was helder. Jan leverde ruwe tekst, ik bracht structuur aan en gooide de helft van de tekst weg. Gelukkig kon Jan daar goed tegen, haha. En dan vulde ik het weer aan.” Snijders had baat bij zijn goede geheugen, Oerlemans maakte gebruik van zijn jarenlange ervaring in de uitgeverij. Grijnzend: ,,We hebben zo lang mogelijk gewacht met het betrekken van een uitgever. Eigenwijs als we zijn, wilden we zo min mogelijk bemoeienis. We zijn gewoon begonnen.”

ZELFREDZAAMHEID

Eigenwijsheid lijkt een eigenschap van het dorp en van de mensen die er wonen. De auteurs vertellen in het boek waarom ze – samen met anderen – zelf aan de slag zijn gegaan met de bouw van een meergeneratie-gebouw, woningen geschikt voor zorg en zorg- en welzijnsvoorzieningen. Snijders: ,,Bijna alles is te herleiden tot het leefbaarheidsonderzoek uit 2008. Daar gebeurde niks mee, terwijl de behoefte duidelijk was. Austerlitz heeft het in het verleden vaker van zelfredzaamheid moeten hebben. We hadden draagvlak onder de inwoners en zijn aan de slag gegaan.”

De voorzieningen zijn stap voor stap tot stand gekomen, uiteindelijk met grote steun vanuit de gemeente Zeist. ,,Het is uniek dat wij als initiatiefnemers van hen het vertrouwen kregen zelf regie te voeren. Financieel, maar ook met alle organisatorische verantwoordelijkheid.”

PROCES

Het schrijven van het boek kostte de mannen twee jaar. Oerlemans: ,,Het idee ontstond rond de opening van het Hart van Austerlitz. We hebben het verhaal opgehangen aan alle momenten waarop het dorp is geraadpleegd. Beginnend in 2008, en tijdens het proces daarna.” Snijders vult aan: ,,Dat is de belangrijkste boodschap in het boek: zorg voor draagvlak, het is je legitimering.” Een andere tip is ‘neem geen genoegen met nee’. ,,Ik zeg altijd, als het ergens bestaat, dan kan het. Dus kijk om je heen en laat je niet ontmoedigen.”

Snijders is actief in het delen van de ervaringen en houdt regelmatig presentaties. Hij denkt dat het boek in een behoefte voorziet: ,,Overal in Nederland zijn actieve burgers, die met ideeën rondlopen een burgerinitiatief rond zorg en welzijn op te zetten. Wij geven een kijkje in onze keuken en delen tips. Het hoeft niet altijd groot, een mooi palet aan vrijwilligersdiensten kan in een gemeenschap al zoveel betekenen.”

Het gebonden boek telt 248 pagina’s en is voorzien van illustraties. Oerlemans: ,,Mijn uitgeversbloed verplichtte ons: het moest niet alleen compleet en uitvoerig, maar ook een mooi boek worden.” Het boek is opgedragen aan de inwoners van Austerlitz, met name aan de vele vrijwilligers. Vanaf half maart is te koop bij uitgeverij SWP, onder ISBN 9789085602644. Het boek gaat € 29,90 kosten. Dankzij een aantal subsidies geldt voor de inwoners van Austerlitz een verkoopprijs van € 10,00. Leden van Austerlitz Zorgt krijgen het boek gratis.

Carol Dohmen
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie