Hilariteit onder aanwezigen op de verhalenmiddag wanneer mevrouw Bep Sakkers haar ervaringen in de bankstellenbuurt vertelt.
Hilariteit onder aanwezigen op de verhalenmiddag wanneer mevrouw Bep Sakkers haar ervaringen in de bankstellenbuurt vertelt. Carol Dohmen

Geslaagd lustrum Austerlitz Zorgt

12 december 2022 om 21:06 Maatschappelijk

AUSTERLITZ Afgelopen weekend vierde coöperatie Austerlitz Zorgt haar tweede lustrum. Op vrijdagavond vond in dorpshuis Hart van Austerlitz het symposium ‘Burgerkracht, verleden, heden en toekomst’ plaats. 

door Carol Dohmen

Deelnemers aan burgerinitiatieven op het gebied van zorg en welzijn elders in het land, professionals uit de zorgsector en inwoners van Austerlitz luisterden naar verschillende presentaties.

OPRICHTER Jan Smelik, een van de oprichters en tegenwoordig algemeen coördinator NLZVE (Nederland Zorgt Voor Elkaar), vertelde over de ontstaansgeschiedenis van Austerlitz Zorgt. Waar deden de initiatiefnemers het voor? Hoogleraar Organisatie en Beleid van Zorg Henk Nies hield een boeiende lezing over Burgerkracht. Na afloop gingen de aanwezigen met elkaar in gesprek over de eigen ervaringen.

VERHALENMIDDAG Op zondagmiddag kwamen zo’n 80 Austerlitzers bij elkaar in het dorpshuis voor de verhalenmiddag. Waar komt toch die zo vaak genoemde zorgzaamheid, zelfredzaamheid en solidariteit in het dorp vandaan? Onder leiding van wethouder Walter van Dijk vertelden vijf inwoners aan de hand van thema’s persoonlijke en gemeenschappelijke verhalen over Austerlitz. Over de armoede, die misschien niet eens zo werd ervaren zolang je niet beter wist. Maar het hergebruiken van gebruikte lucifers en spoelwater van de wastobbe gaven zeker een beeld. Natuurlijk help je elkaar, wanneer de omstandigheden voor iedereen moeilijk zijn.

BANKSTELLENBUURT Grote hilariteit ontstond bij de verhalen over de eerste nieuwbouw in het dorp, begin jaren ‘70. De buurt werd de bankstellenbuurt genoemd en er kwamen mensen van buiten wonen. Het was het niet uitgesloten dat deze mensen met een zekere vorm van pesterij te maken kregen, maar dat bleek in de praktijk erg mee te vallen. Een mevrouw in het publiek vertelde haar eigen verhaal. Ze was, samen met haar inmiddels overleden man, een bewoner van die nieuwe buurt. Nooit problemen gehad, maar als ze vrienden vertelden dat ze in Austerlitz gingen wonen, werden de wenkbrauwen gefronst. Daar woonden alleen stropers en communisten!

Met een afsluitende ceremonie op maandagmiddag kijkt de zorgcoöperatie terug op een zeer geslaagd weekend.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie