Marieke Lammers (l) en Joy Slaats (r) zijn klaar voor de Bos Bios!
Marieke Lammers (l) en Joy Slaats (r) zijn klaar voor de Bos Bios! Mel Boas

Films over voedselbossen in Bos Bios op de Boswerf

8 juni 2022 om 15:33 Duurzaamheid

ZEIST Een bevlogen groep mensen wil door heel Zeist een lint van eetbare hagen, stroken en bossen aanleggen, het Bos van Verbinding. Op zoek naar een locatie om een eigen voedselbos te beginnen, kwamen ze op het idee van de Bos Bios: een buitenbioscoop met natuurprogrammering. Op die manier kan iedereen een voorproefje krijgen van hun plannen. Zondag 12 juni vindt de première van de Bos Bios plaats op de Boswerf in Zeist.

door Carol Dohmen

VOEDSELBOSSEN Marieke Lammers en Joy Slaats nemen deel aan de werkgroep Voedselbossen Zeist. Net als de andere leden zijn ze gegrepen door het concept eetbaar bos. Een goed ontworpen voedselbos is gebaseerd op verschillende lagen zoals die in een natuurlijk bos voorkomen. In tegenstelling tot een akker houdt een voedselbos zichzelf in stand, het verdwijnt niet na de oogst.

PROBLEMEN IN DE LANDBOUW Lammers: ,,Voedselbossen zijn een antwoord op verschillende problemen in de landbouw. Bovendien, mensen weten nauwelijks meer waar hun eten vandaan komt, het wordt vaak ver weg geproduceerd. Je kunt klein en dichtbij beginnen: in het plantsoen om de hoek eetbare hagen, bomen en struiken planten.”

EETBAAR NETWERK De werkgroep wil niet alleen een eigen voedselbos beginnen, maar een groen, eetbaar netwerk in Zeist ontwikkelen. Lammers: ,,Ik ben eerder bezig geweest met het verbinden van plekken voor vlinders. Her en der een plukje groen werkt niet, je moet er een geheel van maken. Zo kwamen we ook op het Bos van Verbinding.” 

5KCHALLANGE De groep deed mee aan de 5KChallenge van Samen Duurzaam Zeist. Als concreet project lanceerden ze de Bos Bios. Slaats: ,,Ik kende de Brommerbios, dé Utrechtse mobiele buitenbioscoop, gebouwd op een oude Zundapp. Het leek me ideaal om op die manier de wijken in te gaan en mensen te enthousiasmeren voor eetbaar groen in de buurt. Op je kleedje, met lekkere bosversnaperingen een natuurfilm pakken!” 

HET IDEE De 5KChallenge wonnen ze niet, maar het idee was geboren. De Boswerf zag kansen. Slaats: ,,We zijn heel blij dat de Bos Bios start op deze locatie. We hebben een interessant programma met klassiekers over voedselbossen, maar ook unieke shortfilms.’’

VRIJE HOGESCHOOL Studenten van de Vrije Hogeschool hadden over de Bos Bios gehoord en waren razend enthousiast. ,,Nadat ze zich in voedselbossen hadden verdiept, hebben ze daar een aantal korte films over gemaakt. Die draaien in het gloednieuwe klimaatpaviljoen.” Voedselboscollega Lammers vult aan: ,,Er zijn mensen aanwezig die meer over voedselbossen kunnen vertellen en hun ervaringen delen. En we zijn heel benieuwd naar de wensen en ideeën van de bezoekers. We willen op een kaart alle bestaande initiatieven inkleuren.” 

GRATIS TOEGANG De Bos Bios draait zondag 12 juni op de Boswerf in Zeist. Er is een speciaal programma voor kinderen. Beide organisatoren: ,,Het wordt een gratis, vrolijk, inspirerend en vooral groen evenement.” Van 11.00 tot 15.00 en van 15.00 tot 17.00 uur zijn de filmrondes. Kaartjes reserveren via: bosbios.wordpress.com

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie