Start van het Zonnestroomproject met wethouder Wouter Catsburg. Rechts boer Aart.
Start van het Zonnestroomproject met wethouder Wouter Catsburg. Rechts boer Aart. Mel Boas

‘Wat heb jíj eraan gedaan?’

22 juni 2022 om 06:56 Duurzaamheid

ZEIST Met verduurzamen zijn we allemaal bezig. Hoe geven Zeistenaren daar invulling aan en hoe hou je daarbij oog voor elkaar? Dit interview van Bram Tjaden met Remco van Ee, voorzitter van de Duurzame Energie Coöperatie Zeist is zijn laatste in het kader van ‘Verbindend Verduurzamen’.

REMCO VAN EE ,,Ik ben altijd bezig mezelf te ontwikkelen. Binnen onze familie ben ik de enige die zo lang studeert. Via LTS, MTS naar HTS Werktuigbouwkunde. Daarna filosofie, bedrijfskunde en nu ben ik bezig met een Master in Finance. Jarenlang woonden mijn vrouw en ik antikraak, zo konden we goed sparen. Inmiddels hebben we een eigen jaren ‘30 huis in Zeist dat we hebben omgetoverd naar ongeveer energieneutraal. Wat ik hiervan geleerd heb? Dat je je niet moet laten vangen door de omvang van de uitdagingen, maar het behapbaar maken tot kleinere stapjes. Kleine stapjes leiden tot reuzensprongen.”

GEVOEL VOOR URGENTIE ,,Ik heb altijd in de energiesector gewerkt, maar na de geboorte van onze dochter, is mijn gevoel voor urgentie drastisch veranderd. Want mijn dochter gaat ooit vragen: wat heb jíj eraan gedaan? Nu werk ik bij Huisman Equipment en ben ik verantwoordelijk voor de ontwikkeling van de aardwarmte-poot. Geothermie is al veel langer bekend. Een groot deel van Parijs is al jaren aangesloten op een geothermisch warmtenet. Geothermie heeft de potentie om aan 50 procent van de Nederlandse energievraag te voldoen. Om een geschikte warmwaterbron van 80 tot 90 graden Celsius te bereiken moet je in Nederland diep boren: 2 tot 3 kilometer (meer over geothermie: allesoveraardwarmte.nl, red.).Ook in Zeist en omgeving wordt een proefproject voor aardwarmte ontwikkeld.”

DUURZAME ENERGIE COOPERATIE ZEIST ,,Naast mijn werk ben ik als vrijwilliger betrokken bij de Duurzame Energie Coöperatie Zeist (www.decz.nl). Het heeft grote voordelen om met en voor elkaar voor duurzame vormen van energie te kiezen. Ons eerste project is gerealiseerd: tweehonderd zonnepanelen op de daken van boer Aart. Daar profiteren nu vijftigleden van. De inschrijving was in een mum volgeboekt. En we zijn nu in gesprek met onder meer de BIGA voor een vergelijkbaar project. We hebben nu 150 leden, maar hebben een grote ambitie om te groeien!”Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie