Staat uw foto hier de volgende keer tussen?
Staat uw foto hier de volgende keer tussen? Collage: Annemiek Verstappen

Schuilt er in jou een gangmaker?

1 oktober 2022 om 06:09 Duurzaamheid

ZEIST In de gemeente Zeist moeten de komende tien jaar 750 huishoudens per jaar van het gas af. Een enorme opgave. We moeten echt versnellen om dat te halen. Mijn Groene Huis helpt hierbij en bij andere vraagstukken op gebied van duurzaamheid, ondermeer door vrijwilligers op te leiden tot gangmakers.

RIMPELEFFECT Alexander Groen is sinds 1 september algemeen coördinator van Mijn Groene Huis en Mijn Groene Bedrijf. Annemiek Verstappen is verantwoordelijk voor communicatie en houdt zich bezig met gedragsverandering. Zij zoeken gangmakers, mensen die willen helpen om wonen en werken in Zeist duurzamer te maken door mensen in hun directe omgeving op sleeptouw te nemen. ,,Je hebt immers de meeste invloed op de mensen die het dichtst bij je staan,’’ weet Alexander die dit rimpeleffect op buurtniveau wil versnellen.


DIVERSITEIT Voor de nieuwe lichting gangmakers die op buurtniveau aan de slag gaan, zoeken Annemiek en Alexander een divers gezelschap. Het team bestaat nu vooral uit witte mannen van middelbare leeftijd en dat is geen doorsnede van de Zeister bevolking. Mijn Groene Huis doet daarom een beroep op jongere inwoners, vrouwen en Zeistenaren met een niet-Nederlandse achtergrond om zich aan te melden. ,,Je hebt er direct iets aan voor jezelf en je kunt het verschil maken. Zeker in deze tijd, met oplopende energiekosten, is besparen de moeite waard.’’


INFORMATIE-AVOND Zodra er voldoende aanmeldingen zijn, komt er een informatieavond waar belangstellenden te horen krijgen hoe Mijn Groene Huis werkt. De toekomstige buurtvrijwilligers mogen gratis cursussen volgen, bijvoorbeeld over energiegebruik, maar ook over community-building en het opbouwen van een netwerk. Als je voldoende bent toegerust, ga je aan de slag in je directe omgeving, om mensen enthousiast te maken om te verduurzamen. Voor dat vrijwilligerswerk moet je minimaal een dagdeel van twee uur per week beschikbaar zijn.


GASTVROUWEN M/V
Voor het Energiecentrum aan de Slotlaan 300 zoekt Mijn Groene Huis gastvrouwen (m/v). Wie meer wil weten over het verduurzamen van huis of bedrijf kan hier binnenlopen. De openingstijden zijn nu vrij beperkt; met een paar gastvrouwen erbij zou een avondopenstelling of openstelling op koopzondagen tot de mogelijkheden behoren.
Om sneller stappen te kunnen maken zoekt Mijn Groene Huis daarnaast een paar specifiek geschoolde vrijwilligers die thuis zijn in het analyseren van data. En ook een vrijwilligerscoördinator is van harte welkom.

KENNISSESSIES EN EXCURSIES Voor alle vrijwilligers belegt Mijn Groene Huis kennissessies en excursies. ,,We zijn pas naar een Experience Center in Breukelen geweest en hebben daar de nieuwste generatie warmtepompen gezien. Weet je dat die tegenwoordig ook mooi mogen zijn. Als vrouw laat je dat toch meewegen’’, vertelt Annemiek.
Heb je belangstelling voor een van de vacatures? Stuur dan een mailtje naar: contact@mijngroenehuis.nu of bel: 030 - 369 00 51.
Als je meer wil weten over verduurzaming kun je binnenlopen aan de Slotlaan 300, van woensdag tot en met vrijdag van 13.00 tot 17.00 uur en op zaterdag van 12.00 tot 16.00 uur.
Zie: www.mijngroenehuis.nu

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie