GroenLinks proost op het resultaat van de gemeenteraadsverkiezingen 2022: de grootste partij!
GroenLinks proost op het resultaat van de gemeenteraadsverkiezingen 2022: de grootste partij! (c)

GroenLinks de grootste, D66 wint twee zetels in Zeist

17 maart 2022 om 07:47 Overig

ZEIST GroenLinks is de grootste partij in Zeist, de VVD de grootste verliezer maar D66 is de echte winnaar. De partij van Hafid Boutahar gaat van vier zetels in 2018 naar zes nu. 

door Carolien Paasman

De drie lokale partijen NieuwDemocratischZeist, Seyst.nu en ZeisterBelang hebben samen zeven zetels. Dat is evenveel als in 2018 toen er twee lokale partijen meededen, NDZ en Seyst.nu. De voorvrouw van ZeisterBelang, Hannie van Kippersluis, was toen nog bij NDZ. Het CDA, ChristenUnie/SGP, SP en PvdA blijven gelijk. Nieuwkomer 50Plus-Zeist heeft het niet gered.

De uitslagenavond in Figi was wat minder uitbundig dan we gewend zijn in Zeist. Burgmeester Janssen -weer helemaal terug na zijn ziekteverlof- stond aan het begin van de avond stil bij de vreselijke situatie in Oekraïne: het contrast is groot.

,,Van welke partij ben je.’’ Nadat je die vraag had beantwoord kreeg je twee consumptiemuntjes en mocht je door naar de eerste verdieping. ,,Van De Nieuwsbode.’’ rekende de gastvrouw goed.

Rond 21.30 uur druppelden de politici binnen, de een vergezeld door voorgangers uit het politieke verleden, de ander met man, vrouw of kind. Aan de kant met uitzicht op het gemeentehuis was een podium opgesteld waar de burgemeester en Myrthe Meurders als presentator van de avond drie keer de tussenstand en de eindstand bekend zouden maken. Aan de zijde van de Dorpsstraat maakten vrijwilligers van Slotstad RTV een liveprogramma.

Twee van de vier wethouders ontbraken. Wouter Catsburg (ChristenUnie) en Laura Hoogstraten (GroenLinks) zaten met corona thuis.  

Aan het eind van de avond was het stil bij de VVD. ,,Dit is ook democratie’’, zei Sander Jansen die al veel eerder besloot dat hij niet doorgaat als wethouder in het nieuwe college en lijstduwer is. Hij maakt een verslagen indruk. ,,Dit is democratie. De afgelopen twee verkiezingen hebben we in Zeist gewonnen. Het is wat het is.’’ Hij heeft nog niet besloten wat voor werk hij gaat doen. ,,Tot het nieuwe college aantreedt wil ik me met al mijn aandacht richten op de belangrijke, lopende zaken, zoals de opvang van vluchtelingen uit Oekraïne. Dat heeft voorrang, daarna kijk ik wel verder.’’

CDA-lijsttrekker Marcel Fluitman is tevreden. Tegen de landelijke trend is het CDA in Zeist gelijk gebleven en ,,dat is winst.’’ Wat de coalitievorming betreft ziet Fluitman wel ,,een puzzeltje.’’

D66-voorman Hafid Boutahar is vooral blij. ,,Geweldig. Al mijn felicitaties gaan naar GroenLinks, laat ik dat voorop stellen. Maar wij zijn de derde partij, we hebben er twee zetels bij. Onze inzet werpt vruchten af.’’

Raadsleden en aanhang van GroenLinks gaan ondertussen met flessen bubbels en hoge glazen naar beneden. Voor Figi drinken ze met elkaar op het succes. Lijsttrekker Hoogstraten kon het thuis kennelijk niet meer uithouden en viert het feestje mee, in de open lucht. 

Vanmiddag maakt de gemeente Zeist bekend welke mensen in de raad komen. Maandagmorgen is de officiële bekendmaking in het gemeentehuis. Die bijeenkomst is openbaar. 

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie