Ernst van Splunter maakt zich zorgen over de lokale democratie.
Ernst van Splunter maakt zich zorgen over de lokale democratie. Eigen foto

Van Splunter van VVD Zeist: ‘Zorgen om de lokale democratie’

3 maart 2022 om 10:22 Overig

ZEIST Ernst van Splunter is zelfstandig communicatieadviseur. Hij leerde het vak op de afdeling Voorlichting van de VVD Tweede Kamerfractie. In die rol schreef hij tientallen speeches voor Frits Bolkestein. Hij werd zelf ook lid van de Tweede Kamer. Later maakte hij de overstap naar de plaatselijke politiek. 

door René Borkent

Politiek, communicatie en geschiedenis. Dat zijn de passies in het leven van Van Splunter. Hij studeerde aan de faculteit Rechtsgeleerdheid van de Rijksuniversiteit Groningen en ook geschiedenis op de faculteit letterkunde. Zijn afstudeeronderwerp betrof het eindrapport van de commissie Cals-Donner over politieke vernieuwing. Van Splunter kon in zijn onderzoek aantonen hoe CDA-kopstuk Donner erin slaagde te voorkomen dat er in dat rapport een aanbeveling zou worden opgenomen voor een gekozen minister-president.

VRIJZINNIG LIBERALISME

,,Ik heb altijd een zwak gehad voor de vrijzinnig-liberalen, voor mensen als Annelien Kappeyne van de Copello en Henk Vonhoff’’, vertelt Van Splunter. ,,In Heerde, op de Veluwe, waar ik eerst woonde, was een afdeling van de JOVD, de jongerenafdeling van de partij, maar die vond ik veel te rechts. In Groningen was het heel anders. Daar kwam ik wél vrijzinnig-democraten tegen.’’ Van Splunter maakt zich zorgen over het gehalte van de lokale democratie. ,,Ambtenaren kijken soms met licht dédain naar de raadsleden, het niveau neemt af, het aantal wisselingen neemt toe, zeker bij de buitengewoon raadsleden. Het is ook een schande dat die laatsten alleen een vrijwilligersvergoeding krijgen.’’ In 2017 reageerde Van Splunter op een mailtje van de lokale VVD waarin werd gevraagd of er leden belangstelling hadden voor het raadslidmaatschap. Hij kreeg het aanbod om in 2018 op de VVD-kandidatenlijst te komen. Hij kwam, tot zijn verrassing, op de tweede plek, achter Sander Jansen. Ook schreef hij mee aan het verkiezingsprogramma. Op dat moment woonde hij al dertien jaar in Zeist en zat hij ook in het bestuur van hockeyvereniging Schaerweijde.

GRONDBEGINSELEN

Van Splunter ziet de VVD veranderen en vindt dat positief. ,,We zijn niet meer de vroem-vroem partij, we hebben afscheid genomen van economische groei als een op zichzelf staand doel. We hebben meer oog en gevoel voor de toekomst van de aarde. De VVD heeft vijf grondbeginselen: vrijheid, verdraagzaamheid, sociale rechtvaardigheid, verantwoordelijkheid en gelijkwaardigheid. In mijn bijdragen in de raad probeer ik te handelen vanuit die grondbeginselen. Dat onderscheidt de VVD ook van lokale partijen. Daar zie ik als VVD’er overeenkomsten met christen- en sociaal-democraten en CU/SGP, die ook handelen vanuit hun beginselen. Van Splunter is blij met het werk van de huidige coalitie, van VVD met GroenLinks, CDA en CU/SGP. ,,We hebben samen gezorgd voor financiële stabiliteit. We hebben een betere positie dan andere gemeenten. Dat geeft voldoening. En we hebben station Driebergen-Zeist kunnen vernieuwen. Misschien wel het mooiste station van Nederland. Mijn prioriteiten voor de komende vier jaar? Woningbouw en de aanpak van leegstand van winkelpanden. Het winkelgebied op de Slotlaan is nu een lange sliert. Daar moet je wat afhalen, keuzes maken. Ik geloof erin dat we het centrum kunnen verbeteren en mede daardoor de uitstraling van onze hele gemeente. In het land heeft Zeist nog altijd een goede naam. ¨

,,Ik hoop dat de VVD minstens acht zetels haalt. Nog belangrijker: de grootste blijven! De grootste partij is ‘t eerst aan zet!’’

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie