Het viaduct over de A28 wordt afgesloten voor doorgaand verkeer als de nieuwe woonwijk in Huis ter Heide klaar is. Na een jaar volgt een evaluatie.
Het viaduct over de A28 wordt afgesloten voor doorgaand verkeer als de nieuwe woonwijk in Huis ter Heide klaar is. Na een jaar volgt een evaluatie. Eigen foto

Kwestie Huis ter Heide Zuid leidt tot uitzonderlijke taferelen

23 februari 2022 om 12:37 Politiek

ZEIST / HUIS TER HEIDE Op de agenda van de gemeenteraad van Zeist stond dinsdagavond onder meer het ‘’Uitwerkingsplan Huis ter Heide Zuid’’. Bij de behandeling van dit agendapunt werd geschiedenis geschreven. 

René Borkent

Het begon met excuses van de griffie vanwege het stopzetten van de uitzending tijdens het eerdere debat over deze kwestie. De techniek faalde. En het eindigde -nog uitzonderlijker- met een heropening van het debat over deze kwestie tijdens de raadsvergadering. En dat kwam door uitlatingen van het raadslid Hannie van Kippersluis van ZeisterBelang, waar een groot deel van de andere raadsleden zich geschoffeerd door voelde. 

Zij had gesteld dat de gemeenteraad in deze zaak het democratisch proces expres had getorpedeerd. En dat lieten andere raadsleden zich niet welgevallen. Raadslid André de la Porte (D66) deed vervolgens het bijzondere voorstel om het debat te heropenen zodat raadsleden in de gelegenheid werden gesteld om op de uitlatingen van Van Kippersluis te reageren. 

Het debat begon met een wijzigingsvoorstel van SP, ZeisterBelang en Seyst.nu. De projectontwikkelaar RV&O heeft de plannen ten aanzien van de Glaxoweg gewijzigd omdat het geen overeenstemming heeft bereikt met één familie over de aankoop van het huis. ‘’De ontwikkelaar wilde geen marktconforme prijs betalen’’, stelde raadslid David Tompot (SP). ,,En daarmee heeft de ontwikkelaar de belangen van de inwoners van de nieuwe wijk geschaad’’, vindt hij. 

Wethouder Catsburg stelde echter dat de ontwikkelaar met het gewijzigde plan -waarin de Glaxoweg geen ontsluitingsweg wordt voor de wijk-   binnen de kaders is gebleven die de raad heeft gesteld. Ook al komt de nieuwe ontsluitingsweg nu dwars door het wijkje. Hij zag dan ook geen reden om nu ‘’nee’’ te zeggen tegen de ontwikkelaar. 

Het wijzigingsvoorstel werd verworpen met alleen 5 stemmen van Seyst.nu, ZeisterBelang en SP voor en 25 stemmen tegen. 

In het gewijzigde plan van de ontwikkelaar komt er een nieuwe verbindingsweg tussen de Huis ter Heideweg en de Blanckenhageweg. En het viaduct over de A28 naar de Dijnselburgerlaan wordt afgesloten voor autoverkeer, behalve voor de bus. 

De raad wilde hier wel mee instemmen maar heeft wel bedongen dat er na een jaar een evaluatie komt om te kijken of de maatregelen het gewenste resultaat hebben opgeleverd. 

Op het moment dat de partijen hun stemverklaring mochten afleggen stelde Hannie van Kippersluis, het raadslid van ZeisterBelang: ‘’De ontwikkelaar is de grote winnaar. Bewoners en natuur hebben het nakijken.’’ En ze vroeg zich af: ‘’Welk woningtekort wordt hier opgelost?’’ Er komen volgens de plannen 72 nieuwe woningen in Huis ter Heide Zuid, waarvan een deel in het dure segment. 

Deze bijdrage was voor André de la Porte de reden om een heropening van het debat aan te vragen. ,,Mevrouw van Kippersluis heeft in haar stemverklaring opmerkingen gemaakt die zij niet in het debat of in de Ronde Tafel naar voren heeft gebracht. Ze heeft gesuggereerd dat het democratisch proces niet goed is verlopen en zelfs dat er expres fouten zijn gemaakt om de besluitvorming over de verkiezingen heen te tillen. Daar herken ik me niet in’’, stelde hij. ,,Ze had deze opmerkingen tijdens het debat moeten maken. Niet in een stemverklaring. dat is ontoelaatbaar.’’

Raadslid Van Splunter (VVD) voegde daaraan toe: ,,In de gemeenteraad van Zeist heerst een debatcultuur waar andere gemeenten ons om benijden. Het belang van Zeist is niet gediend bij de zojuist afgegeven stemverklaring.’’

De gemeenteraad stemde in met het raadsvoorstel. Tegen stemden Seyst.nu, ZeisterBelang en de SP. Nieuw Democratisch Zeist stemde voor het raadsvoorstel, maar is wel tegen de afsluiting van het viaduct. 

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie